Jedna od asocijacija na zimu kod mnogih ljudi sa našeg podneblja jeste savršen miris i ukus pomorandže. Pored toga što je veoma ukusna, ona je pravi izvor vitamina koji su neophodni u hladnim mesecima. Ovo narandžasto voće sadrži listu esencijalnih hranljivih materija, vitamina i minerala neophodnih za normalan rast, razvoj i ukupno blagostanje.

Plod pomorandže ima veoma malo kalorija i ne sadrži zasićene masti, niti holesterol, ali je bogat dijetetskim vlaknima i pektinom. Poznato je da pektin smanjuje nivo holesterola u krvi, a pomaže i u zaštiti sluzokože debelog creva. 

Izvor vitamina

Pomorandža je odličan izvor vitamina C koji je moćan prirodni antioksidant. Unos hrane bogate ovim vitaminom pomaže organizmu da razvije otpornost prema infektivnim agensima i da izbaciti štetne, proinflamatorne slobodne radikale.

Sadrži i značajan nivo vitamina A, flavonoida i drugih antioksidanasa, kao što su alfa i beta karoten i lutein. Unos voća bogatog flavonoidima pomaže organizmu da se zaštiti od raka pluća i usne duplje. Ovo voće dobar je izvor vitamina B kompleksa, kao što su tiamin, piridoksin i folati, a oni su od suštinskog značaja i telo se njima snabdeva iz spoljašnjih izvora.

Smatra se kako hemijska jedinjenja sadržana u pomorandži smanjuju rizik od raka, mnogih hroničnih bolesti u koje spada i artritis, kao i od gojaznosti i srčanih oboljenja. Samo jedna narandža sadrži gotovo 100 odsto preporučene dnevne doze vitamina C, a tu su i dijetalna vlakna, vitamin B1, kalijum, vitamin A, kalcijum, folati i vrlo malo kalorija – 130 g ovog sočnog voća ima samo 60 kalorija. Ovo narandžu čini savršenom voćkom za užinu ili ukusan doručak koji daje energiju.