Dr Rob Lilivajt sa Univerziteta u Vorviku u Velikoj Britaniji tvrdi da je rast broja onih kod kojih je utvrđena intolerancija na hranu, pre reakcija na količinu pojedenih prerađevina, nego intolerancija na pšenicu ili gluten, piše Dejli mejl.

On je sproveo istraživanje u kom je otkrio da razvijene zemlje u kojima žive bogatiji pojedinci, ima više obolelih od bolesti digestivnog trakta, upravo zato što konzumiraju najviše prerađevina.

Svega dva procenta ljudi ima celijakiju ili osetljivost na gluten, dok kod ostalih izbacivanje namirnica koje sadrže gluten uopšte ne donosi bilo kakvu korist.

On je raskrinkao i ideju u koju veruju zagovornici paleo dijete – da ljudi nisu dizajnirani da jedu pšenicu i mlečne prerađevine.

Ljudi nisu ‘dizajnirani’ za bilo šta, smatra on, nego su evoluirali u skladu sa svojim okruženjem i adaptirali se u odnosu na postojeće resurse.

Visoko prerađene namirnice su one koje su u velikoj meri izmenjene od svog prirodnog stanja. Iako studije ne uspevaju da pronađu tačne razloge zbog kojih su takve namirnice štetne, naučnici smatraju da se preradom uništava prirodna struktura i hranljivost, piše Dejli mejl.