Saznajte zbog čega vas anus svrbi: Zaraza valjkastim crvom može biti jedan od uzroka!

Analni svrab ima nekoliko uobičajenih uzroka...

Problemi sa higijenom – ako se ne obrišete dobro nakon pražnjenja creva, preostali feces koji je ostao na koži oko analnog otvora može da dovede do iritacije. Preterano brisanje i pranje analne regije takođe nije dobro, jer može da isuši i takođe iritira kožu. Obrišite se potpuno, ali pažljivo. Kada se kupate ili tuširate, ne trljajte previše analnu regiju i ne koristite grube peškire. Koristite blag sapun.

Zaraza valjkastim crvom (Enterobius vermicularis) može da izazove analni svrab noću, kada odrasli crvi izlaze na površinu kože da polože jaja. Lečenje se sastoji od uzimanja lekova (oralno) koji ubijaju crve. Steroidne kreme, kao što su hidrokortizonske kreme, mogu da olakšaju svrab, piše „budizdrav.com”.

Kožni problemi – gljivične infekcije, psorijaza, ekcem ili kontaktni dermatitis mogu da uzrokuju svrab bilo gde na telu, uključujući i kožu oko anusa. Lekovi protiv gljivica mogu da pomognu u ublažavanju simptoma i lečenju. Hidrokortizonske kreme takođe mogu da ublaže svrab, piše

Drugi problemi – hemoroidi ili opušteni mišići oko anusa mogu da uzrokuju curenje tečnosti iz analnog kanala, što iritira kožu i dovodi do njenog pucanja. Iritacija kože obično dovodi do svraba i bola u rektalnoj oblasti. Lečenjem se ovaj problem sanira.