Agavini, prirodni šećeri prisutni u tekili, u novoj studiji meksičkih naučnika povezani su s manjim rizikom za gojaznost i dijabetes tipa 2.
U eksperimentima sprovedenim na miševima je utvrđeno da konzumacija agavina dovodi do smanjenja unosa hrane, smanjenja telesne mase i snižavanja koncentracije glukoze u krvi.
Naučnici objašnjavaju da šećeri dobijeni od agave deluju kao prehrambena vlakna i zato njihova konzumacija ne rezultira povećanom koncentracijom šećera u krvi, a ovi nalazi otvaraju mogućnost korišćenja agavina kao alternativnih zaslađivača.
Inače, klasični simptomi dijabetesa tipa 2 su pojačana žeđ, učestalo mokrenje i stalna glad.
Dijabetes tipa 2 čini oko 90 odsto slučajeva dijabetesa, dok je 10 odsto prvenstveno šećerna bolest tipa 1.
Gojaznost se, takođe, smatra prvenstvenim uzročnikom dijabetesa tipa 2 kod ljudi koji su genetski predisponirani za tu bolest.
Dijabetes tipa 2 se u početku leči povećanjem vežbanja i promenom ishrane.
Ako se nivo glukoze u krvi ne smanji dovoljno ovim merama, može se desiti da budu potrebni lekovi kao što su metformin ili insulin.
Dijabetes tipa 2 može da izazove veoma ozbiljne zdravstvene probleme, loš rad bubrega, probleme sa vidom, povećava rizik od moždanog i srčanog udara.