SEDAM JEDNOSTAVNIH NAVIKA koje možete da primenite još danas i tako smanjite rizik od DOBIJANJA RAKA

žena čisti
foter.com / Georgie Pauwels / photo on flickr

Jednoj od dve osobe u nekom trenutku života dijagnostikuju kancer, pokazuju istraživanja. Zbog toga je udruženje za prevenciju raka sastavilo vodič od sedam jednostavnih koraka koji mogu značajno da smanje rizik od pojave ove strašne bolesti.

 

Povećan rizik od različitih kancerogenih oboljenja je delimično zbog činjenice da je produžen životni vek, ali i zbog loših životnih navika poput pušenja i nezdrave hrane.

Trećina slučajeva kancera se zaista može sprečiti zdravom ishranom, fizičkom aktivnošću i održavanjem idealne težine. Zbog toga stručnjaci preporučuju nekoliko navika koje se lako mogu usvojiti, a značajno će smanjiti rizik od bolesti.

 

1. Očistite kuću

Čak i nešto potpuno obično kao što je čišćenje kuće može da smanji rizik od kancera.

Istraživanja su pokazala da redovna aktivnost ili fizička vežba imaju direktnu ulogu u sprečavanju rizika od pojave kancera creva ili dojki. Pretpostavlja se da je pozitivan uticaj zapravo posledica održavanja zdravog nivoa hormona u telu.

2. Jedite šargarepe

Užina je često pravi način da se osvežite i povratite energiju, posebno ako je u pitanju pravi izbor namirnica. 

Istraživanja pokazuju sa unos svega 100 kalorija više nego što vam je potrebno dnevno vodi do povećanja kilaže za 5 kg godišnje. Kako je gojaznost povezana sa 10 različitih vrsta kancerogenih oboljenja, bilo bi pametno da zamenite uobičajene grickalice zdravijim varijantama, poput štapića šargarepe.

3. Odbacite beli hleb

Zamenite beli hleb, pastu i rižu varijetetima od celog zrna kako biste povećali unos vlakana u organizam. 

Vlakna pomažu da se duže osećamo sitim, olakšavajući održavanje idealne težine i time smanjujući rizik od kancerogenih oboljenja. Takođe pomažu bolje varenje, čime se smanjuje rizik od raka creva.

4. Zamenite so začinima

Konzumiranje previše soli povećava krvni pritisak i rizik od razvoja kancera stomaka.

Postepeno smanjite, pa vremenom u potpunosti izbacite so iz svoje ishrane. Umesto nje koristitie začine, začinske biljke, beli luk i limun kako biste dodali ukus svojoj hrani bez oslanjanja na so.

Možete koristiti crni biber, đumbir, kurkumu, čili i mnoge druge začine da lako dodate specifične arome svojim specijalitetima.

5. Jednom nedeljno jedite samo povrće

Postoje brojna istraživanja koja naznačavaju da previše crvenog mesa u ishrani povećava rizik od pojave raka creva.

Preporučuje se da bar jednom nedeljno zamenite meso ribom ili povrćem, kako biste smanjili rizik od kancerogenih oboljenja.

6. Uvek ustanite kada pričate telefonom

Samo 30 minuta fizičke aktivnosti može značajno da utiče na smanjenje rizika od pojave raka. Ne samo da se time održava idelana težina, već se i jača telo i imuni sistem.

Bilo koja vrsta fizičke aktivnosti je dobra,  a stručnjaci preporučuju da to nije manje od 30 minuta dnevno.

Mogu vam poslužiti i mali trikovi poput hodanja dok pričate na telefon, korišćenja stepenica umesto lifta, parkiranja malo dalje zbog duže šetnje i sl.

7. Zamenite TV prijatnom šetnjom

Danas ljudi provode mnogo vremena ispred televizora, na internetu i sl. Probajte da zamenite malo vremena koje posvetite ovim aktivnostima sa večernjom šetnjom.

Umesto da uključite TV posle večere, izađite napolje i prošetajte, bilo da ste u društvu ili sami.