Sedenje ubija: Posle ovoga ćete odmah ustati!

Čak i oni koji redovno treniraju ili se bave bilo kakvom fizičkom aktivnošću, izloženi su većoj opasnosti da obole ako, uprkos treningu, provedu nekoliko sati dnevno sedeći pred televizorom ili kompjuterom.

Nekoliko sati uzastopnog sedenja svakoga dana predstavlja mnogo veći rizik za mnoge vrste raka. Dugo sedenje i stajanje uzima danak, piše „Magazin.net”.

U studiji objavljenoj u časopisu „Journal of National Cancer Institute”, naučnici tvrde da osobe koje dnevno provode nekoliko sati u sedećem položaju imaju i do 66 odsto veći rizik od razvoja nekih vrsta raka od onih koji su fizički aktivniji.

U istraživanju su učestvovala 43 ispitanika, a naučnici su otkrili da je povezanost između sedenja i rizika od pojave raka jaka bez obzira na to koliko su neki ispitanici bili fizički aktivni.

Drugim rečima, čak i oni koji redovno treniraju ili se bave bilo kakvom fizičkom aktivnošću, izloženi su većoj opasnosti da obole ako, uprkos treningu, provedu nekoliko sati dnevno sedeći pred televizorom ili kompjuterom.

Istraživanje je otkrilo da je višesatno sedenje povezano sa 24 odsto većim rizikom od razvoja raka debelog creva, a 32 odsto s pojavom raka endometrijuma (materice) i za 21 odsto je povećan rizik od raka pluća.

Kada su istraživači ispitivali vrste navika sedenja, otkrili su da je gledanje televizije povezano s pojavom raka debelog creva i to za 54 odsto i rakom materice za čak 66 odsto. Na svakih dva sata dnevno koja su ispitanici proveli sedeći, rizik od raka debelog creva je porastao za osam, a rizik od raka materice za deset odsto!loading...