SEKSOM DO ZDRAVLJA: Evo zašto je poželjno da često vodite ljubav

Za mnoge s*ks predstavlja puko zadovoljstvo, a ono što je stvarno značajno je njegova jako bitna uloga u održanju zdravlja ljudi.

Seks
imagerymajestic/FreeDigitalPhotos.net

Seks zaista ima lekovito dejstvo na vaš organizam i na aspekte života o kojima niste ni razmišljali.

Seks je dobar je za vaše srce

Upražnjavanje seksa tri puta nedeljno drastično smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara, pokazala je studija sprovedena na Univerzitetu u Belfastu.

Svi oni koji su zabrinuti treba da znaju da je seks samo još jedan forma vežbanja. U fitnes terminima, to je jednako kao da hodate kilometar ili se penjete stepenicama gore i dole. Bitno je da ste fizički u formi – rekao je profesor Piter Vajsberg.

Seks popravlja raspoloženje

Neminovno je da ćete se posle vođenja ljubavi osećati bolje, zahvaljujući hormonima koji se oslobađaju nakon orgazma, kao i mogim enzimima, a jedan od njih je endorfin.

Oksitocin, koji se povećano luči tokom seksa, čini ljude ljubaznijim prema partnerima, smiruje i tera na spavanje. Žene mogu da ga proizvedu četiri puta više nego muškarci. Još jedan značajni neurotransmiter je serotonin koji je glavni antidepresiv i najzaslužniji za smeh, osećaj sreće i opuštenost posle seksa.

Seks štiti od prehlade

Utvrđeno je da seksualni odnosi povećavaju vaš imunitet i samim tim štite vas od prehlade i gripa. Dokazano je i da ukoliko parovi upražnjavaju s*ksualni odnos dva ili više puta nedeljno, imaju veći nivo imunoglobulina, koji pomaže vašem imunom sistemu da se bori protiv virusa.

Seks povećava plodnost

Mit je da uzdržavanje od ejakulacije povećava kvalitet i mobilnost sperme da bi se brže oplodila jajna ćelija. Kad sperma dugo stoji u pasemeniku, dugoj savijenoj komori, koja se nalazi iza testisa, ona brzo umire. Češća seksualna aktivnost daje bolji kvalitet sperme, osim u slučaju kad muškarac ima niži nivo spematozoida. Kako biste poboljšali plodnost, bolje je imati seks često nego suzdržavati se – kaže ginekolog Džilijan Lokvud.

Seks produžava život

Oni koji imaju seks manje od jednom mesečno, imaju duplo veći rizik da umru mlađi od onih koji su aktivni dva puta sedmično, otkriće je naučne studije o dugovečnosti i seksu.

Seksualna aktivnosti ima efekat zaštite po zdravlje muškarca. Ovo može da bude povezano sa glavnim seksualnim hormonom koji se zove dehidroepiandrosteron (DHEA). Ovaj važan hormon se stvara u nadbubrežnim žlezdama i funkcioniše tako što povezuje estrogen, testosteron i progesteron. Nivo DHEA-a raste pred orgazam i ejakulaciju za čak tri puta više od uobičajenog nivoa, a neki tvrde kako redovan s*ks produžava život – navodi dr. Vajsberg.loading...