Naučnici iz Fred Hačinson Centra za istraživanje karcinoma iz Sijetla pronašli su novu, revolucionaranu metodu za lečenje akutne limfoblastične leukemije, objavio je britanski list "Independent". Ova metoda još uvek je u fazi ispitivanja, ali rezultati koji je pokazala, dali su nadu da bi lek za jednu od najtežih bolesti današnjice uskoro mogao biti u upotrebi.

Ova terapija koristi sopstvene imuno ćelije da napadne metastaze raka. Lekari su tretirali T-limfocite, vrstu belih krvnih zrnaca, pomoću posebnih molekula kako bi im omogućili da prepoznaju i napadnu stanice tumora. Tako tretirani molekuli, poznati kao himerni antigen receptori dobijeni suod specijalno uzgojenih genetski modifikovanih miševa, a potom vraćeni u telo pacijenta kroz infuziju.

 
Razlog za nadu je to što su ova ispitivanja dala odlične rezultate. Čak 94% učesnika kliničkog istraživanja nakon ove terapije nije imalo nijedan od simptoma leukemije.

Još jedna stvar koja ovo otkriće čini tako važnim je i to što je ovaj procenat uspešnog lečenja ostvaren na pacijentima koji su bili u poslednjem stadijumu bolesti i kojima su lekari predviđali dva do pet meseci života.

– Ovako nešto nikada pre nije zabeleženo u medicini, iskreno, dobiti ovakve rezultate kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla. Ipka, pred nama je dug put do konačnog rešenja – rekao je Stenli Ridel, vođa istraživanja.

Ovo otkriće potencijalno moglo da dovede i do napredovanja u lečenju, pa konačno i leka, za neke druge oblike karcinoma, ipak, naučnici upozoravaju da još nije vreme za slavlje, jer je jedan broj pacijenata doživeo toksičnu reakciju i umro.loading...