SEZONA GRIPA: Kako da se lečite sami kod kuće, a kada MORATE otići kod lekara?

Grip je stigao u našu zemlju.

grip
pixabay.com

Infеkciје virusоm gripа tipа B (Victoria) potvrđena je u Beogradu, saopštio je Institut za javno zdravlje Batut. Ovo je drugi potvrđeni slučaj gripa na teritoriji Srbije, piše Danas.

Za razliku od obične prehlade, simptomi gripa se obično javljaju iznenada i možete ih osetiti u celom telu. Uobičajeni simptomi su: suvi kašalj, groznica, glavobolja, upaljeno grlo, curenje iz nosa, bolovi u mišićima, slabost i umor, gubitak apetita.

A kako se brzo oporaviti od gripa? Ovo su ključni saveti.

Odmorite se

Najvažnije je da se dovoljno odmarate kada vam nije dobro. Spavajte što više možete, a kada ste budni, pokušajte da se ne osećate krivim zbog opuštanja na sofi – to će vam dati energiju koja vam je potrebna da se borite sa simptomima gripa.

Ostanite kod kuće

Važno je izbegavati širenje gripa na druge, posebno u prva 24 sata. Postoji rizik da dođete u kontakt sa nekim ranjivijim od vas za koga postoji veća verovatnoća da će doživeti komplikacije od gripa.

Pijte puno tečnosti

Održavanje hidratacije ključno je za brzo ozdravljenje. Groznica, uobičajeni simptom gripa, čini da se znojite, što može izazvati dehidraciju.

Ako ne pijete puno vode, biljni čajevi su dobre opcije. Samo se klonite alkohola i kofeina, jer oni mogu izazvati dehidraciju i upalu.

Možete da proverite boju vaše mokraće da vidite koliko ste hidrirani – trebalo bi da bude svetlo žuta i bistra.

Jedite zdrave obroke

Sveže voće i povrće imaju esencijalne vitamine, minerale i antioksidante koje su vašem imunološkom sistemu potrebne da se bori protiv virusa, a proteini će vam pomoći da se vratite u normalu.

Ako ne osećate glad, jedite što više možete i budite sigurni da će vam se apetit uskoro vratiti.

Kada otići lekaru?

Simptomi gripa često nestaju sami od sebe ako preduzmete prave mere za oporavak. Ali trebalo bi da razmislite o razgovoru sa doktorom ak se vaši simptomi se pogoršavaju ili se nisu poboljšali nakon 7 dana.

Takođe, ako imate 65 godina ili više, trudni ste ii imate hronično stanje kao što je dijabetes, bolest srca, bolest pluća, bolest bubrega ili neurološko stanje, ako primate hemoterapiju ili imate HIV.

Lekaru treba otići ako osećate bol u grudima, kratak dah, otežano disanje ili počinjete da iskašljavate krv.