Jedan od glavnih uzroka smrti preveremeno rođene dece jesu nedovoljno optimalni uslovi za opstanak u inkubaturu, koji se pre svega odnose na sterilnost. Uz novi izum američkih naučnika, ovakvim problemima se nazire kraj.

 

Novi sistem omogućava maksimalni razvoj prevremeno rođene dece, a prilikom testova koji su rađeni na životinjama, one su nesmetano disale, normalno gutale i otvarale oči.

Veštačka materica je uspešno testirana na malim mladuncima ovce, a uređaj koji izgleda kao čudo iz naučno-fantastičnih filmova, postaće deo neonatološke prakse kroz narednih 5 godina. Naučnici insistiraju na tome da uređaj ne postane razlog za izazivanje prevremenih porođaja, već da bi se omogućilo sigurno okruženje za nedonošče.

Sistem je u obliku velike biološke vreće, a za razliku od konvencionalnog inkubatora, verno imitira uslove u ljudskoj materici. Beba je okružena tečnošću sličnog sastava kao što je slučaj sa plodovom vodom, a ona omogućava nesmetano disanje kroz pupčanu vrpcu, baš kao u stomaku majke.

U inkubatoru dete diše kroz sitna i nerazvijena pluća, a upravo su plućne infekcije jedan od najčešćih uzroka smrti kod prevremeno rođenih beba. Tečno okruženje je lakše držati sterilno od inkubatora, a bebe rođene prerano imaju šanse za preživljavanje u razmeri 1:3. One koje prežive, u budućnosti će u 90% slučajeva patiti od neke plućne bolesti ili drugih posledica rođenja sa nerazvijenim organima.

– Ovaj sistem je potencijalno daleko bolji od onoga što bolnice trenutno mogu učiniti za prerano rođenu decu – tvrdi Alan Flejk, doktor u dečjoj bolnici u Filadelfiji.

Testiranje je obavljeno na mladim jaganjcima, a prilikom testova, životinje su disale, normalno gutale, otvarale oči i razvile pravilno funkcioniranje živaca i organa.