SIGURNO ĆE VAM REŠITI PROBLEM! 10 načina da sprečite prekomerno znojenje

Znojenje je prirodna telesna funkcija. Svi se znoje. Vaš organizam uključuje prekidač za znojenje da biste se ohladili. Međutim, kada prekomerno znojenje svakodnevno zadaje glavobolju i predstavlja stalnu neprijatnost, onda je najverovatnije u pitanju hiperhidroza.

znojenje
printscreen/youtube

Znoj se luči kada temperatura našeg tela raste, pa stoga nije neobično da budete znojavi po vrućini, kada vežbate, pa čak i kada jedete ljutu hranu. Znojenje je prefinjeni mehanizam koji naše telo koristi da bi se rashladilo. Najverovatnije ćete primetiti da će se posle dobrog preznojavanja vaša telesna temperatura spustiti na normalnu.

Hiperhidroza ili prekomerno znojenje, zdravstveni je problem od koga širom sveta pate milioni ljudi. Oni koje pate od hiperhidroze obično se znoje pet puta više od prosečne osobe.

Premda ne postoji medikament za lečenje hiperhidroze, postoje neka prirodna rešenja koja mogu da pomognu kod ovog problema.

Šta je hiperhidroza?

Hiperhidroza, ili prekomerno znojenje, stanje je koje potpada u jednu od ove dve kategorije:

 • Primarna fokalna hiperhidroza: Prekomerno znojenje je primarni zdravstven problem. Nije izazvan drugim oboljenjem niti je neželjeno dejstvo nekog medikamenta. Smatra se da je kod primarne fokalne hiperhidroze značajna komponenta genetika.
 • Sekundarna generalizovana hiperhidroza: Prekomerno znojenje je posledica nekog drugog osnovnog zdravstvenog stanja, uključujući giht, gojaznost, Parkinsonovu bolest, trudnoću i menopauzu. Takođe, može da se javi i kao neželjeno dejstvo nekih lekova.

Osnovna razlika između primarne i sekundarne hiperhidroze je u tome što osobe sa sekundarnom hiperhidrozom obično imaju generalizovano znojenje na velikim površinama tela, a često i znojenje tokom noći.

Kod osoba sa primarnom hiperhidrozom znojenje se obično javlja na šakama, stopalima, ispod pazuha, na preponama i licu (tamo gde se nalazi veliki broj znojnih žlezda). Ove osobe se često prekomerno znoje i u snu.

Simptomi hiperhidroze

Hiperhidroza može da bude neverovatno frustrirajuća i neprijatna, a kontrolisanje simptoma iscrpljujuće. U najčešće simptome hiperhidroze spadaju:

 • prekomerno znojenje
 • znoj koji natapa odeću
 • ljuštenje ili diskoloracija kože na površinama gde se znojenje najčešće javlja
 • rekurentni slučajevi atletskog stopala i drugih vrsta kožnih infekcija
 • često lepljive šake ili stopala

Prirodni lekovi protiv hiperhidroze

Nikome ne bi trebalo da bude neprijatno zbog nečega tako prirodnog kao što je znojenje. Mnogi se odlučuju da isprobaju prirodne lekove za hiperhidrozu umesto skupih i invazivnih medicinskih tretmana.

Pre nego što isprobate neki od prirodnih tretmana, preporučujemo vam da se posavetujete sa lekarom i porazgovarate o mogućim kontraindikacijama, pogotovo ako uzimate neke lekove za hiperhidrozu ili neko drugo oboljenje.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je neverovatno prilagodljiv proizvod. Može da se koristi za čišćenje, konzervisanje namirnica i čak kao pomoć kod nekih kožnih oboljenja. Takođe, može da se koristi za kontrolisanje bakterija koje izazivaju neprijatan miris i doprinose simptomima hiperhidroze, kao što je bromhidroza (znoj neprijatnog mirisa).

Jabukovo sirće upotrebljavajte kao prirodni adstrigent tako što ćete ga pre odlaska na spavanje naneti na kožu pomoću komadića vate, a isprati ujutru. Najbolje od svega je to što jabukovo sirće možete da nađete u skoro svakoj prodavnici hrane!

Soda bikarbona i kukuruzni skrob

Soda bikarbona i kukuruzni skrob upijaju znoj, snižavaju pH nivo i sprečavaju pojavu neprijatnog mirisa. Napravite svoj prirodni dezodorans tako što ćete u jednakim delovima pomešati sodu bikarbonu i kukuruzni skrob i naneti ga na čistu, suvu kožu pazuha. Ako želite da postignete najbolje rezultate, ovaj prirodni lek za hiperhidrozu nanosite nekoliko puta u toku dana.

Prilagođavanje ishrane

Da li ste znali da neke namirnice izazivaju znojenje? Ako ih konzumirate, one mogu da doprinesu simptomima hiperhidroze. Mnogi su otkrili da jednostavna prilagođavanja ishrane ublažavaju simptome hiperhidroze. Evo nekih predloga.

 • Pređite na bezglutenski ishranu.
 • Pridržavajte se ishrane koja je niskougljenohidratna.
 • Smanjite unos natrijuma.
 • Svakodnevno ispijte 13 ili više čaša vode da biste bili hidrirani o rashlađeni.
 • Jedite namirnice koje pospešuju varenje, uključujući slatku papriku, celer, krastavac, grejpfrut, zelenolisno povrće, masline i lubenicu.
 • Uzimajte suplemente B vitamina.
 • Pijte sok pšenične trave.
 • Pijuckajte čaj od kamilice da biste ublažili anksioznost.
 • Na prazan želudac popijte čašu vode pomešane sa 2 kašičice jabukovog sirćeta i 1 kašičicom meda

Limunov sok

Limunov sok je još jedan potpuno prirodan dezodorans i lek za hiperhidrozu koji ćete možda poželeti da isprobate. Ako želite da postignete najbolje rezultate, noću ispod pazuha nanesite sveže ceđen sok limuna, a ujutru se istuširajte da biste otklonili ostatke svežeg mirisa limuna.

Žalfija i crni čaj

Žalfija i crni čaj mogu da se koriste kao topikalni, potpuno prirodni tretman za hiperhidrozu. Čaj kontroliše znojenje i smanjuje broj bakterija koje izazivaju neprijatan miris, jer taninska kiselina u čaju skuplja i smanjuje pore.

Da biste napravili ovaj kućni lek protiv hiperhidroze, potopite čaj u vruću vodu na nekoliko minuta, ostavite ga da se ohladi do sobne temperature i nanesite ga na površine kože sklone znojenju. Možete da pripremite i veću količinu čaja, kako biste potopili šake i/ili stopala. Ako je potrebno, tretman ponovite nekoliko puta u toku dana.

So

Svi znamo da so upija vlagu – zato vam se ponekad, ukoliko živite u području sa velikom vlažnošću vazduha, događa da zateknete slanik sa okamenjenom solju. Možete da iskoristite ovo svojstvo soli kada je upitanju kontrola znojenja. Najjednostavniji način za upotrebu soli je da je nanesete na oznojene površine čim počnete da se znojite. So će upiti znoj ne ostavljajući miris.

Za nešto intenzivniji tretman, pomešajte so i limunov sok da biste napravili citrusni piling. Nanesite ga i isperite pod tušem, svake večeri pre odlaska na spavanje.

Promene načina života

Neki od najjednostavnijih lekova za hiperhidrozu ne iziskuju od vas da jedete, pijete ili nanosite na kožu bilo šta – to su jednostavne promene životnih navika, koje će vam pomoći da umanjite verovatnoću za pojavu bakterija koje izazivaju neprijatan miris znoja i lakše prebrodite dan. Evo nekoliko predloga.

 • Praktikujte dobro održavanje lične higijene. Ako se ne tuširate svakodnevno da biste držali pod kontrolom bakterije koje izazivaju neprijatan miris znoja, sada je trenutak da počnete da praktikujete ovaj ritual i održavate vaše telo čistim i bez neprijatnih mirisa.
 • Sačekajte između tuširanja, sušenja i oblačenja da biste bili sigurni da su vaše telo i regije sklone znojenju potpuno suvi pre nego što ih pokrijete odećom.
 • Obrijte malje ispod pazuha. Da, brijanje pazuha zaista smanjuje znojenje.
 • Prestanite da pušite. Pušenje cigareta povećava brzinu otkucaja srca, podiže krvni pritisak i telesnu temperaturu. Ovo, zauzvrat, pobuđuje znojne žlezde da luče znoj.

Promena i prilagođavanje garderobe

Jedan od najneprijatnijih aspekata hiperhidroze je znojenje kroz odeću, koje ostavlja vidljive vlažne tragove i koje svako može da vidi. Da biste smanjili ili ograničili pojavu tragova znoja na odeći i ispod pazuha, razmislite o prilagođavanju odeće.

Isprobajte neke od ovih izmena da biste smanjili pojavu tragova znojenja.

 • Nosite odeću tamnijih boja i sa šarama.
 • Birajte odeću od prirodnih materijala koji mogu da dišu i/ili brzo odstranjuju vlagu.
 • Izbegavajte sintetičke materijale napravljene od poliestera i akrila.
 • Izbegavajte tkanine jarkih boja ili umerenih tonova.

Medicinski tretmani za hiperhidrozu

Jontoforeza: Tokom ovog tretmana 20 – 30 minuta sedite sa šakama, stopalima, ili i jednim i drugim, potopljenim u plitkoj kadici sa vodom kroz koju se propušta jednosmerna struja niske voltaže. Niko ne zna tačno kako ovaj tretman deluje, ali stručnjaci veruju da sprečava znoj da izlazi na površinu kože. Ovaj tretman ćete morati da ponovite bar nekoliko puta, ali nakon nekoliko tretmana možete prestati da se znojite.

Botulinski toksin: Još jedan tretman protiv obilnog znojenja su i injekcije botulinskog toksina A (botoks), istog leka koji se koristi protiv bora. Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je botoks za lečenje prekomernog znojenja ispod pazuha, ali neki lekari ga koriste i za dlanove i tabane.

Botoks deluje tako što sprečava oslobađanje hemikalija koje znojnim žlezdama signaliziraju da se aktiviraju. Možda će vam biti potrebno nekoliko injekcija botoksa, ali rezultati traju skoro godinu dana.loading...