SIMBOL JESENI: Da pucate od zdravlja obavezno JEDITE OVU NAMIRNICU, jača imunitet i utiče na mršavljenje

U jesen nam pored drugih zdravih namirnica, stiže i sezona veoma zdrave i hranljive bundeve.

bundeva
pixabay.com

Bundeve su jedan od simbola jeseni, a iako je poreklo ove biljke iz Severne Amerike, gaji se je širom sveta. Uzgaja se po vrtovima i njivama, a pulpa ploda i seme su jestivi. Pulpa je bogata vodom, vlaknima, vitaminima i mineralima, dok je seme bogato masnim uljima, proteinima i mineralima. Od bundevinog semena može da se pravi i ulje koje je crvenkaste boje, kvalitetno je i lako svarljivo.

Pored toga što je bundeva ukusna, hranjiva je i povezana s mnogim zdravstvenim blagodetima. Bundeva je veoma hranjiva i bogata vitaminom A. Jedna šoljica kuvane bundeve (245 grama) sadrži samo 49 kalorija, 0,2 grama masnoća, 2 grama proteina, 3 grama vlakana, a osim toga sadrži i vitamin A, C, kalijum, bakar, mangan, vitamine B2, E, gvožđe i magnezijum, fosfor, cink, folat i nekoliko vitamina B grupe.

Osim što je prepuna vitamina i minerala, bundeva ima relativno malo kalorija, jer sadrži 94 posto vode. Bundeve sadrže i antioksidanse poput alfa-karotena, beta-karotena i beta-kriptoksantina koji umanjuju rizik od hroničnih bolesti. Takođe, studije pokazuju da antioksidansi štite kožu od oštećenja od sunca i smanjuju rizik od raka, kao i očnih bolesti.

Bogata je i hranjivim sastojcima poput vitamina A koji može da poboljša imuni sistem, a osim toga, vitamin A vam može pomoći i u borbi protiv infekcija, piše klix.ba. Bundeva je bogata vitaminom C za koji se pokazalo da povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca, pomaže imunološkim ćelijama da rade efikasnije i brže zaceljuje rane. Osim toga, lutein i zeksantin koji bundeva sadrži mogu zaštititi vaš vid.

Budući da je bogata hranjivim sastojcima, pospešuje gubitak kilograma. Možete je konzumirati mnogo više od ostalih ugljenih hidrata, jer sadrži manje kalorija od pirinča i krompira. Dobar je izvor vlakana koja mogu da vam pomognu u suzbijanju apetita. Osobe koje redovno konzumiraju bundevu koja je bogata antioksidansima imaju manji rizik od karcinoma želuca, grla, gušterače, dojke i drugih karcinoma.

Kalijum, vitamin C i vlakna koja se nalaze u bundevi mogu da koriste zdravlju srca. Na primer, studije su pokazale da ljudi s većim unosom kalijuma imaju niži krvni pritisak i smanjen rizik od moždanog udara. Bundeva je bogata umirujućim mineralom magnezijumom i na taj način smiruje živce. To je jedan od najboljih prirodnih načina da se opustite.