SIMPTOM KOJI NAGOVEŠTAVA: Analizirano je više od 200 slučajeva INFARKTA i ustanovljeno da svi pacijenti imaju NEŠTO ZAJEDNIČKO!

Srčani udar
stockimages/freedigitalphotos.net

Grupa naučnika i medicinskih stručnjaka sa Državnog univerziteta Mičigen otkrila je simptom za koji veruju da sigurno nagoveštava skori infarkt.

 

Pod upravom profesora medicine dr Džordža S. Abele, stručnjaci su analizirali materijal koji je zapušio koronarnu arteriju i izazvao infarkt, i ustanovili da je reč o holesterolu u obliku velikih kristala.

 
Naučni tim je analizirao više od 240 slučajeva i kod 89 odsto njih otkrio kristalizovani holesterol. Reč je o veoma problematičnoj pojavi koja prati stvaranje plaka u srcu. 

Kristali se sastoje od masti, kalcijuma i drugih supstanci.

U ranijim studijama već smo pokazali da holesterol povećava zapreminu kada iz tečnog stanja pređe u čvrsto, obrazujući kristale. Takvo širenje može da dovede do pucanja arterijskog zida i blokira protok krvi, a posledica je infarkt ili moždani udar, objašnjava Abela.

U okviru istraživanja, analizirana je veličina i tvrdoća kristala holesterola pacijenata koji su primljeni u bolnicu nakon što su doživeli infarkt. Tom prilikom je ustanovljeno da su veliki kristali probili naslage u arterijama i njihove zidove, i tako prodrli pravo u srce.

Kako navodi naučni tim, kristali koji probiju zid arterije ne uzrokuju samo fizička oštećenja, već i podstiču lučenje tzv. hemijskih posrednika zapaljenja interleukin-1 beta, koji mogu dovesti do zapaljenja i bolesti arterija.