Simptom koji se ne sme ignorisati: Odlazak u toalet može otkriti probleme sa jetrom

Oštećena jetra često ne može da pokaže nikakve simptome, a stručnjaci otkrivaju načine na koje možete da prepoznate prve znake ovog problema.

Wc šolja
Sxc.hu/agrelli

Nealkoholna masna jetra danas se smatra najčešćom hroničnom bolesti jetre u odrasloj populaciji. Masna jetra rezultat je akumulacije masti u jetri, koja prelazi 5% težine jetrinog tkiva.

Nealkoholna bolest jetre često ne pokazuje nikakve simptome, a stranica za zdravstvenu zaštitu Buša ističe da je bol ili neprijatnost na desnoj strani stomaka ispod rebara znak da jetra može biti oštećena.

Ipak, stručnjaci ističu da, ukoliko se pojave simptomi, oni mogu uključivati umor, slabost, gubitak apetita i težine, mučninu, ali i žutilo kože. Klinika “Cleveland” ističe da postoji nekoliko znakova po kojima možete prepoznati da imate oštećenu jetru.

Ukoliko primetite da je vaša stolica izuzetno tamna, maltene crna ili imate tamnu mokraću, obavezno posetite lekara. Ostali ozbiljni simptomi uključuju povraćanje krvi, lako stvaranje modrica, svrab kože i oticanje donjeg dela stomaka.

– Glavni tretman za nealkoholnu bolest jetre je zdrava ishrana, fizička aktivnost i, ako je potrebno, mršavljenje. Na primer, za osobe sa prekomernom telesnom težinom dokazi pokazuju da gubitak od 5 do 10 odsto telesne težine može zaustaviti, a ponekad čak i preokrenuti oštećenje jetre – navode stručnjaci iz pomenute klinike.