SIMPTOM OZBILJNIH BOLESTI: Ako imate nisku temperaturu odmah se javite lekaru

Kao normalna telesna temperatura za zdravog čoveka izmerena na koži uzima se vrednost od 36 do 37 stepeni Celzijusa.

Pixabay

Prirodno je da je jutarnja telesna temperatura niža za oko 0,3 stepeni od one večernje. Obično je nešto viša kod male dece. Temperatura na sluznicama može meriti i do jedan stupanj više od one na površini kože.

Stručnjaci objašnjavaju kako odstupanja od normalne temperature mogu biti i zdravstveni indikatori, a suprotnom uvreženom mišljenju – snižena temperatura može biti jednako opasna, pa čak i opasnija od one povišene koje se svi pribojavamo.

Niža temperatura otkriva i sporiji metabolizam

Stalna temperatura koja iznosi ispod 36,5 stepeni tokom dana najčešći je pokazatelj usporenog metabolizma. Ako je udružena sa simptomima poput manjka energije, pospanosti, sporije probave, debljanja, ispucalih nokti i ispadanja kose – ona može upućivati na usporeni rad štitnjače, odnosno hipotireozu. Ta je hormonalna bolest sve češća među ženskom populacijom, a lako se dijagnostifikuje analizom hormona štitnjače i antitela u krvi.

Simptom ozbiljnijih bolesti

Temperatura tijela može pasti i iz drugih razloga, kao što je izloženost hladnom vremenu ili zbog dugotrajnog nošenja mokre odeće. Ipak, ako je temperatura niža od 36 stepeni stalno stanje, tada ona može biti simptom sledećih bolesti – infekcije, poremećaja rada bubrega i njihova oštećenja, smanjenje funkcije jetre, šoka, stresa, nesanice, dijabetesa, zloupotrebe alkohola i droge, Adisonove bolesti…

Temperatura se smanjuje kako starimo

Studije pokazuju da se nakon 60. godine života smanjuje telesna temperatura za oko 0,3 stepeni. To je rezultat usporavanja metabolizma, a nižu temperaturu najčešće prati i slabija cirkulacija i hladni udovi.

Muškarci i žene su različiti

Kod izlaganja hladnoći, telo počinje čuvati toplotu kako bi zaštitilo vitalne organe poput srca, pluća i mozga. Zbog toga manje krvi dopire do područja poput dlanova i stopala, a to se znatno brže događa kod žena. Osim toga, žene će te promene iskusiti na temperaturi od pet Celzijusovih stepeni više nego muškarci.