SIMPTOMI KOJI PALE ALARM: Ako primetite OVO, odmah idite kod neurologa

Neurolog predstavlja stanicu kojoj se osoba zaputi kod pojave brojnih simptoma. Šta to znači?

Doktor
hang_in_there / Foter / CC BY

S obzirom na činjenicu da su zaduženi za poremećaje bolesti centralnog i perifernog nervnog sistema, neurolozi se konsulutuju u vezi sa brojnim bolestima i njihovim simptomima. Samim pregledom je onda moguće ustanoviti put kojim se pacijent dalje kreće kako bi što brže otkrio problem koji ima, kako bi se efikasno dijagnostikovalo oboljenje, ako postoji i započelo samo lečenje.

Najvažnije je reći da pravovremeno reagovanje i odlazak lekaru, kada se simptomi javljaju periodično i ne ometaju u svakodnevnom funkcionisanju, čini osnov za dobro zdravlje i brzo lečenje.

Kada je u pitanju neurolog Beograd vam nudi brojne opcije kako odlaska u državnim, tako i privatnim praksama. Ono što je važno jeste da znate da svaki pregled kod neurologa, uz naravno određene razlike, isto izgleda i otprilike isto traje.

Pregled neurologa

Sam pregled neurologa se sastoji iz dva dela, prvi jeste razgovor, a drugi pregled koji je većinski fizički. Kroz razgovor neurolog uzima anamnezu, tačnije saznaje za simptome zbog kojih mu se javljate, koje smetnje imate, ali se to onda širi na priču o drugim bolestima, ako su prisutne, terapiji ako je pijete, genetskim predispozicijama za određene bolesti i tako dalje. Kroz dalji pregled neurolog proverava vaše reflekse, mišiće, osnovne psihičke i kognitivne funkcije. Celokupan pregled traje u proseku oko pola sata i ne postoji ništa što je bolno ili naporno, ali neurologu dovoljno govori o postavljanju osnovne dijagnoze i daljim koracima.

Ono što na kraju pregleda treba da očekujete su određeni saveti, ali je moguće da su potrebna i neka dodatna snimanja, poput ultrazvuka, skenera, EEG-a, magnetnetne rezonance, kada simptomi koje imate to zahtevaju kako bi se uspostavila tačna dijagnoza i kako bi moglo da se sprovede adekvatno lečenje.

Koji simptomi su alarm?

Kada primetite da se određeni simptomi javljaju na određeno vreme ili iz dana u dan, ne čekajte ništa, slobodno posetite neurologa, pa makar to bilo samo da otklonite sumnju da je sa vašim zdravljom sve u redu. Lako je zakazati pregled, dovoljno je da ukucate naziv lekara i grad, recimo „neurolog Beograd“ na internet pretrazivacima i odmah ce vam izaci opcije dostupnih.

A koji simptomi su važni da se proprate?

Najpre, kada vam se javljaju vrtoglavice, osećaj da ćete da ostanete bez svesti, da vam se „ljulja pod“ ili da ostajete bez „tla pod nogama“, ali se takvi simptomi ponavljaju, onda je dobro posetiti neurologa. Tome treba pridodati i simptome kao što su zamagljen vid ili pojava trenutnog slepila, koje traje i svega nekoliko sekundi, ali može da bude pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema. Simptomi poput zaboravnosti, nemogućnost koncentrisanja, dezorijentisanosti, gubitka ravnoteže, takođe su alarm za posetu neurologu.

Svemu ovome treba pridružiti i određene fizičke simptome. Na prvom mestu to su pojave trnjenja ruku, trnjenja nogu, pa onda grčeva u telu ili jednom delu tela. Takođe, određeni bolovi u rukama, mišićima, mogu biti simptomi koji su od velikog značaja neurolozima. Svaki simptom kada se primeti na vreme i odvede vas do lekara, čini da sebi poboljšate kvalitet života i produžite životni vek.