SJAJNE VESTI IZ SAD: Pronađena vakcina za korona virus?

Vakcina protiv kovida 19 koju je razvila biotehnološka kompanija "Moderna", u partnerstvu sa američkim Nacionalnim institutom za zdravlje, izazvala je imunološki odgovor kod svih dobrovoljaca koji su je primili.

vakcina
pixabay.com

Rani rezultati prve faze istraživanja objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine pokazali su da vakcina stimuliše imunološki odgovor na virus sa blagim nuspojavama kao što su umor, peckanje, glavobolja, bolovi u mišićima i bol na mestu davanja.

Očekuje se da će vakcina krajem meseca ući u treću fazu kliničkog ispitivanja, poslednju fazu pre nego što regulatori razmotre da li da krenu u proizvodnju.

U studiji objavljenoj 14. jula, istraživači navode da je ispitivanje sprovedeno na 45 zdravih dobrovoljaca, na kojima se testirala bezbednost vakcine.

Istraživanja su pokazala da su vakcinisani razvili antitela slična kao i ljudi koji su preležali virus.

Istraživači kažu da imunološki odgovor koji vakcina stimuliše izgleda obećavajuće, ali da u ovoj fazi istraživanja još ne znaju da li je on dovoljno efikasan da bi se sprečila infekcija.

Kompanija “Moderna” je navela u saopštenju da bi, ako sve bude išlo po planu u nastavku ispitivanja, mogla da isporučuje oko 500 miliona doza godišnje, a možda i milijardu doza godišnje, počev od 2021. godine.

Kompanija planira novu fazu ispitivanja vakcine, koja će obuhvatiti 300 ljudi, od kojih će polovina dobiti placebo. Studija će nastaviti da procenjuje bezbednost i efikasnost vakcine, kao i pravu dozu za finalnu fazu testiranja.

S obzirom na to da je vakcina hitno potrebna, američka Uprava za hranu i lekove takođe je odobrila treću fazu studije koja će uključivati 30.000 ljudi, a koja će takođe porediti efikasnost prave vakcine sa placebom.