Sladoled: Ledena poslastica u službi zdravlja

Nema idealnije poslastice od sladoleda za ove vrele dane, međutim da li smo upućeni u sve blagodeti ove poslastice? Pročitajte zašto je sladoled dobar za naše zdravlje.

IZVOR ENERGIJE

Iako nutritivni sadržaj sladoleda varira između marki i tipova, generalno to je odličan izvor energije. Sladoled je bogat ugljenim hidratima, sa oko 15 grama u jednoj porciji.Porcija sadrži oko 7 grama masti i 2 grama proteina, što je energetski gusta hrana. Prema američkim istraživanjima, jedna polovina šolje sladoleda od vanile obezbeđuje 137 kilokalorija energije.Sladoled je dobar izbor kada vam je potrebna energija.

IZVOR VITAMINA I MINERALA

Sladoled je takođe dijetetski izvor nekoliko važnih minerala. Posebno je bogat kalcijumom i fosforom. Sladoled takođe sadrži mnogo vitamina, uključujući vitamine A, C, D i E, kao i tiamin, riboflavin, nijacin, folata i vitamina B-6 i B-12. On takođe pruža malu količinu vitamina K, koji je važan za zgrušavanje krvi.

POMAŽE U ODRŽAVANJU TELESNE TEŽINE

Zbog procenta šećera i mlečne masti ova poslastica idealno ohlađena na – 6 stepeni Celzijusovih smatra se pogubnom po dobru liniju. Međutim, neke američke studije tvrde kako kalcijum smanjuje njegovu kalorijsku vrednost koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama proizvoda.