SLATKA, NE GOJI I LEČI MNOGE BOLJKE: Ovog leta navalite na dinju, odlična je za vas!

Dinja
Pixabay.com

Ne samo zato što su ukusne i slakte, dinje treba jesti i zato što su veoma zdrave, a za neke bolesti i probleme čak i lek.

 

Dinja (Cucumis melo) je, uz lubenicu,saltko povrće koje je za mnoge prva socijacija za leto.

Narandžasta boja ovog sočnog ploda ukazuje na obilje karotena koji je snažan antioksidans. Iako se za konzumaciju preferira sočno meso dinje, u nekim narodima Južne Amerike i Azije najcenjenije su koštice.

Dinja je odlična ako ste na dijeti jer u 150 grama ima svega 53 kalorije, 13 grama ugljenih hidrata, a pregršt vlakana i vitamina A i C.  Kod nekih kalifornijskih sorti izmerene su količine ovih vitamina koje čak potpuno mogu da zadovolje našu dnevnu potrebu za njima.

Osim toga, dinaj obiluje antioksidansima kolinom, zeaksantinom i beta karotenom, koji pružaju zaštitu od niza bolesti – od obične prehlade pa sve do raka.

S obzirom na to da skoro 95 procenata dinje čini voda, ona je idealna za hidrataciju tokom vrućih letnih dana.

Semenke, sadrže proteine, vlakna i omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline. Posebno se preporučuju kod osoba koje imaju probleme sa bubrezima i kamenom u bubregu.

U Indiji ove semenke melju i ubacuju ih u napitak od jogurta, kao i u mleko, a cele semenke u slatkiše i alve, piše “Alternativa za vas”.

Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju, smanjuje rizik od astme, reguliše krvni pritisak, pomaže varenje, ali doprinosi i lepoti kože i kose.

Ulje od semenki je u davnim vremenima bilo lek protiv kašlja, visoke temperature, paraziti, protiv smetnji u vezi sa varejem, bubrezima i urinarnim traktom.

Zrela je i slatka ako…

Pri kupovini obratite pažnju na peteljku. Ako se oko nje stvaraju kapljice vode, to je znak da je plod ubran prerano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, a na tom mestu ostaje malo udubljenje. Pre sečenja dobro je operite pod mlazom tople vode da nečistoće sa kore ne bi ušle u jestiv deo. Isečeni plod čuvajte u frižideru maksimalno tri dana u zatvorenoj posudi, zbog jake arome koja se prenosi na druge namirnice.loading...