SLATKI UKUS ZDRAVLJA: Pod hitno uvrstite CRNU ČOKOLADU na svakodnevni meni!

cokolada
Pixabay.com

Ne govorimo o čokoladama u kojima slatko čini šećer. Pričamo o tamnoj čokoladi koja bi iz mnogih razloga trebalo da bude na vašem svakodnevnom meniju.

 

Ne samo zato da ubijete žudnju za slatkim, već zato što je vašem telu potrebno i malo čokolade. Svaki dan. 

Čokoladu kao takvu. Čoko kolač, voće s čokoladom – šta god poželite samo da je čokolada. Svaki dan! Ovaj divan savet udelila je nutricionistkinja Liza Eberli koja je pokušala da nas podseti na sve dobro što krije tamna čokolada. 

Čokolada će vam pomoći da vežbate više i duže 

Puno je studija dokazalo da tamna čokolada uklanja umor i bol iz mišića, a čini i to da vašem telu pomaže da diše bolje. Ako trčite ili se spremate za trening, pre njega obavezno pojedite barem kockicu-dve. 

Dobra je za vaše srce 

Ne biste verovali, ali dokazano je da mala količina tamne čokolade pomaže vašem srcu da radi bolje jer veoma dobro utiče na protočnost vaših vena zbog čega krv teče brže, a srce radi bolje. 

S njom nema kašljucanja 

Ako vežbate, a u plućima i grlu osećate nagon za kašljucanje (ostatak neke klasične zimske prehladice), pojedite malo tamne čokolade koja će zaustaviti i kašalj i napinjanje radi kašlja jer, ako niste znali, tamna čokolada u sebi ima dovoljnu količinu teobromina koji dokazano umiruje kašalj. 

Snižava vam krvni pritisak

Setite se da mala količina tamne čokolade pomaže brže protoku krvi, a to je usko povezano i s još jednim pozitivnim učinkom koji ovaj slatkiš ima na naš organizam – snižava i krvni pritisak.

Ublažava stres i to jako 

Niz studija dokazao je da tamna čokolada uklanja stres i to prilično. Ako je pred vama stresno razdoblje, ako su vas već sada na poslu ubacili u gužvu i ne znate kako da se nosite s tom količinom stresa – uzmite pauzu i pojedite štanglu tamne čokolade. Uživajte u njenom ukusu dok vam se polako topi u ustima i polako umiruje vaš um i vaše telo.