Slatko voće koje dovodi do mršavljenja

Iako nisu bogati vitaminom C, ali prisutnost antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim namirnicama. Na štandovima naših pijaca možete naći slatko voće, a mi vam predstavljamo zašto je dobro jesti trešnje.

Crvena i slatka trešnja nam pomaže da poboljšamo fiziološke i mentalne funkcije, jer otklanja fizičku i umnu iscrpljenos, a kisela trešnja čak poprvalja i raspoloženje. Zbog antioksidanata koji je česti sastojak u trešnji sprečićemo srčane bolesti, nastanak raka i poboljšaćemo zdravlje kostiju.

U košticama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za koji se smatra da pozitivno utiče na smanjenje tumora i sprečava širenje raka te pomaže kod ublažavanja bolova uzrokovanih kancerogenim procesima.

Dvadeset trešanja je ponekad bolje od jedog aspitina, ukoliko imate upalu ili bolove od artritisa.

Ukoliko patite od bubrežnog kamenca, čaj od petiljki trešnje će vam pomoći da ga izbacite. Za pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litru vrele vode i kuvajte 2 minuta, a zatim ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj procedite i pijte u gutljajima tokom dana.

Trešnje sadrže malo kalorija i nemaju masnoću, zato predstavljaju odličnu poslasticu tokom ukoliko vodite računa o svojoj „liniji”. Takođe, one imaju visok udeo vode, ali i susptance koje će vam pomoći da vodu izlučite iz vašeg organizma.

Ova mala, ali slatka voćka sadrži kombinaciju antioksidanata protiv starenja, bogate su vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, posebno kalcijuma, gvožđa i kalijuma. Svaka trešnja ima samo 4 kalorije (1 šoljica sadrži oko 90 kalorija), imaju jednake količine ugljenih hidrata i proteina, a uopšte nemaju masnoća.