Šljiva: Jača srce, imunitet i štiti jetru

Šljiva je izuzetno rasprostranjeno voće u Srbiji i koristimo je na različite načine, međutim nismo svesni da je ona odlična za psihu i čitavo stanje organizma.

Jesen je, vreme šljiva po kojima je Srbija poznata. Neko će praviti pekmez, neko slatko, a neko i rakiju. Najbolje bi bilo da sad iskoristite priliku i konzumirate što više sveže sočne šljive.

Ovo je nekoliko razloga zašto su šljive dobre:

Šljive su jedna od najboljih niskokaloričnih voćki, sa veoma malim glikemijskim indeksom. Tako da, uprkos svom slatkom ukusu, šljive neće izazvati divljanje nivoa šećera u vašoj krvi.

One sadrže i nezanemarljivu količinu vitamina C, koji podstiče borbu organizma sa infekcijama i uvećava nivo apsorpcije gvožđa iz hrane, zbog čega imamo više energije.

Fenolški sastojci šljiva, kao što su procijanidin, neohlorogenska kiselina i kvercetin, smanjuju upale i pomažu pri neutralizaciji kiseonika koji može oštetiti naše ćelije.

Takođe, šljiva je zbog sadržaja vitamina B-kompleksa izuzetan stimulator izmene ugljenih hidrata u organizmu. Pomaže kod psihičkih nemira i poteškoća s koncentracijom, jača srce i imunitet, reguliše probavu, čisti organizam i odstranjuje iz njega štetne materije i potstiče rad jetre i popravlja apetit.

Ukoliko ipak više volite suve šljive, evo i njihovih prednosti:

Zbog obilja vitamina, minerala, dijetetskih vlakana i prirodnih šećera, šljiva zauzima važno mjesto kao voće u prehrani. Ona pridonosi i poboljšanju pravilne prehrane, tim više što njezin sastav u biološki najprihvatljivijim omjerima ljudski organizam lako prihvaća i time je iskoristivost pojedinih sastojaka povećana.

Šljiva je zbog sadržaja vitamina B-kompleksa izuzetan stimulator izmjene ugljikohidrata u organizmu. Pomaže kod psihičkih nemira i poteškoća s koncentracijom, jača srce i imunitet, regulira probavu, čisti organizam i odstranjuje iz njega štetne tvari te potiče rad jetre i popravlja apetit.