SLUČAJNO OTKRIĆE: Doktori im prepisali lek protiv ARTRITISA, pa im se vratila sva OPALA KOSA!

Ćelav
Pixabay.com

Dva pacijenta koja su ostala bez kose još pre desetak godina, ostali su u čudu kada je dlaka na glavi krenula da raste. Oni su se pdvrgli medicinskim tretmanu, koji nema veze sa suzbijanjem ćelavosti.

 

Muškarac i žena su prethodno oboleli od jednog oblika alopecije, pri čemu je sva dlaka sa njihovog tela nestala jer je imuni sistem ubijao folikulu. Trenutno ne postoji adekvatan tretman protiv ovog poremećaja. Lekari  pacijenata su pokušavali na više načina da se izbore sa bolešću ali nisu uspeli.

Međutim, kada su pacijenti zbog problema sa artritisom počeli sa uzimanjem leka pod nazivom “tofacitinib”, posle dva meseca su se pojavile dlake na koži glave, obrvama i ispod pazuha. Stanje pacijenata je praćeno kroz 9 meseci a za to vreme nisu registrovane neželjene implikacije.

Lekari koji su učestvovali u ovom ogledu tvrde da bi lek koji se koristi kod artritisa bez bojazni mogli koristiti pacijenti koji pate od alopecije. 

– Lečenje bi moglo dramatično poboljšati život pacijenata. Gubitak kose loše utiče na samopouzdanje. Čak smo zbog ovog problema imali i nekoliko pokušaja samoubistva – kaže dermatolog njujorške bolnice Lenoks Hil, Doris Dej.

Postoji zabrinutost da bi korišćenje ovog leka u tretmanu ćelavosti, mogao dovesti do štetnih posledica. Obavljena je studija u kojoj je učestvovalo 66 pacijenta, pri čemu je uspešnost tremana bila registrovana kod 50 odsto ispitanika.

Pomenuti medikament se koristi isključivo u tretmanu artritisa, ali bi poslednji rezultati mogli biti dobar povod da se utvrdi koja njegova sastavna supstanca pomaže u lečenju ćelavosti.