Brinite o sebi! Primenite ove jednostavne savete, SMANJITE ANKSIOZNOST i podsetite se ZAŠTO JE ŽIVOT LEP

Sreća
Pixabay.com

Ako se osećate anksiozno i uplašeno lekari savetuju vrlo jednostavne stvari koje možete da uradite kako biste sebi ukazali "prvu pomoć".

 

Anksioznost može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema! Zato je potrebno da se što češće opuštate i podsetite koliko život može da bude lep. Neka vam ovi saveti budu vodič ka životu bez stresa!

1. Za početak popijte čašu vode

Psiholozi savetuju depresivnim i anksioznim pacijentima da uvek zadovolje svoje osnovne potrebe. Pri psihotičnim stanjima i anksioznosti, pacijent često ne može da jede, ali čaša vode vraća balans organizmu, reguliše krvni pritisak i potpomaže rad srca. Ako ste skloni neurozama, nemojte ovo shvatiti bukvalno, pa piti vodu kada osetite strahove već je najbolje da dan otpočnete mlakom čašom vode sa limunom. Pred spavanje popijte čašu vode sobne temperature.

2. Dobro se naspavajte

Dovoljno sna reguliše hemijske procese u našem organizmu,  a samim tim čini dobro i našem emotivnom zdravlju. Ako ne možete da se uspavate, probajte sa čajem od matičnjaka, toplim mlekom i bananom zajedno sa čajem od matičnjaka ili skuvajte matičnjak i nanu zajedno. Ako ovo ne pomogne okrenite se valerijani ili biljnim tabletama, a ako anksioznost i nesanica ne prolaze obratitet se lekaru.

3. Hranite se zdravo

Za početak je najbolje da odredite kada imate tri obroka i da se trudite da jedete što raznovrsnije i kuvano.

4. Svaki dan šetajte

Šetnja je dobra za srce, a neki stručnjaci tvrde da je bolja i od trčanja. Šetnjom možete “razbistriti mozak” i regulisati krvni pritisak podstaći varenje. Naročito godi ako šetate u prirodi jer udišete čist vazduh, a zelena boja drveća  može odmoriti vaše oči.

5. Izbacite gledanje televizije i vaše svakodnevice

Budite informaisani, ali se bazirajte na slušanje kraćih vesti na radiju ili nekog kraćeg pregleda vesti na televiziji. Televizija obiluje nasiljem i prenaglašenim “lošim vestima”, da ne govorimo o tome što priča samo o “uspešnim ljudima” što su najčešće sterlete i političari Glumci i voditelji zbog šminke uglavnom izgledaju bolje nego u realnosti, pa se vaša anksioznost može povećati kada počnete da mislite da ste neuspešni i promašeni.

6. Razgovarajte sa prijateljima o svojim osećanjima

Ako se osećate anksiozno i uplašeno razgovarajte sa prijateljima o tome kako se osećate.

7. Ne težite da savršenstvu

Naročito se odnosi na zaposlene i studente- “Ko radi taj i greši”. Svima nama ma koliko se trudili na poslu ili u školi, fakultetu potkrade neka greška. Prihvatite je kao nešto dobro što će vas naučiti kako dalje da učite ili radite.

8. Radite ono što volite

Pronađite hobi koji vas opušta ako već ne možete da promenite posao. I uvek budite pozitivni!loading...