Smanjite rizik od pojave raka: Držite se ovih saveta

Ispijanjem čaja i sokova od citrusnog voća može se smanjiti rizik od raka jajnika, tvrde naučnici nakon velikog 30-godišnjeg istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da materije iz čaja i citrusnog voća brane telo od te razorne bolesti.

Rak jajnika poznat je i kao “tihi ubica” zbog činjenice da je dijagnoza često kasno uspostavljena. Samo u Velikoj Britaniji, 7.000 žena godišnje oboli od tog oblika raka, od čega 4.000 umre.

Naučnici su istraživali način ishrane kod 171. 940 žena u dobi od 25 do 55 godina, u razdoblju od tri decenije. Rezultati su pokazali da su one koje su konzumirale namirnice bogate antioksidansima, poput čaja, crvenog vina, jabuka i citrusnog voća, imale znatno niži rizik od razvoja tumora na jajnicima.

Opasnost od raka je bila manja za čak 31 posto žena koje su pile čaj, a 21 posto za one koje su pile velike količine sokova od citrusnog voća, posebno narandže.

– Zdrav stil života i kvalitetna prehrana, kao i redovno vežbanje, mogu da blago umanje rizik od raka – rekao je doktor Simon Njuman.