Smirite kašalj uz pomoć ovog leka

Med
Sxc.hu/mamat123

Ovaj sirup od dva glavna sastojka otpušava sinuse, leči kašalj i prehladu u rekordnom roku, a mogu da ga koriste i deca.

 

Glavni sastojci:

– 250 grama svežeg luka narezanog na komade srednje veličine
– oko 125 grama meda

Po želji možete dodati i sledeće sastojke:

– 1 kašičica belog luka (celog ili u prahu) koji olakšava bol
– 1 do 2 kašike bresta (suvog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo
– 1 do 2 kašike sveže narezanog korena đumbira ili 1 kašika praha korena đumbira koji zagreva, pospešuje cirkulaciju i sveukupnu efikasnost sirupa
– 1 do 2 kašike korena belog sleza koji smiruje iritirano grlo i kašalj

U sirup možete staviti svoeovo bilje po slobodnom izboru, ali ne više od dve kašike ukupno.

Postupak:

1. Narezani luk i bilje po izboru stavite u manji lončić od nerđajućeg čelika ili stakla (ne aluminijuma). Dodajte meda dovoljno da prekrije luk (oko 125 grama).

2. Uključite šporet na laganu vatru i pustite da lagano vri. Kad med postane tečan, još smanjite vatru kako bi bilje što bolje pustilo svoje lekovite sastojke u med. Lonac poklopite kako bi se sva lekovita svojstva bilja zadržala u sirupu, a poklopac maknite svakih par minuta kako biste na brzinu promešali sirup i sprečili da ne zagori (iako bi vatra trebalo da bude dovoljno slaba da do toga sigurno ne dođe).

3. Nakon 20 minuta laganog ključanja, maknite lončić s vatre. Procedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može imati tragove bilja, što je u redu) stavite u malu staklenku s poklopcem i držite ga u hladnjaku.

Sirup uzimajte koliko god često je potrebno, ali ne češće od svakih pola sata. Doza: 1 kašičica za decu do 10 godina te 1 kašika za decu stariju od 10 godina i odrasle.