Neobično zimzeleno drvo kamforovac pomaže kod reume, neuralgije, podstiče znojenje, deluje kao antiseptik i sedativ

 

Kada se spomene kamfor, malo njih zna da je to naziv drveta (Cinnamomum camphora), sa kojeg se materija i izdvaja. To je zapravo bela ili bezbojna rashlađujuća smola, gorkog ukusa i jakog mirisa. Glavni je sastojak etarskog ulja zimzelenog kamforovog drveta, koje raste u šumama Azije, rasprostranjeno je u Kini, Vijetnamu, Japanu, na Madagaskaru. Kamforovac je zbog lekovitih svojstava prenet u Evropu, Ameriku i Australiju, a ovde raste u primorju, mada podnosi i temperaturu do 12 stepeni ispod nule.

 
U idealnim uslovima, drvo kamforovac može da poraste i do 45 metara. Trljanjem listova bogate krošnje oslobađa se snažan, specifičan miris. Po hemijskom sastavu je terpenoid, koji može da se proizvede i veštačkim putem od terpentinskog ulja.

Najveći procenat kamfora, do 50 odsto, nalazi se u etarskom ulju korena. Dobija se destilacijom, pri čemu se kamfor izdvaja kao talog centrifugiranjem, a ostatak frakcionom destilacijom. Na ovaj način se dobijaju beli ili bezbojni kristali, gorkog ukusa koji hlade. Koriste se za lečenje, rastvaraju u masnim i drugim etarskim uljima, kao i u alkoholu. Etarsko ulje kamforovca sadrži i linalol, cineol, nerolidol, safrol, borneol. Dominantnu supstancu određuje zemlja porekla, pa tako drvo iz Japana najviše ima linalola, a sa Madagaskara cineola.

U vidu rastvora ili masti, utrljava se kod reumatskih tegoba, bolova u mišićima, neuralgija ili bolova usled oštećenja nerava. Ima široku primenu u sprečavanju i zaustavljanju razvoja bakterija, jer poseduje snažno antiseptično svojstvo. U manjim dozama podstiče znojenje i deluje kao sedativ, dok se u velikim dozama ponaša kao narkotik i iritant. Kod dece, preosetljivih i starijih osoba, može da izazove iritaciju praćenu bolovima, zbog čega je neophodan oprez u primeni. Udisanje i preveliko izlaganje isparenjima kamfora može da izazove mučninu i povraćanje.

Tokom proleća i leta je odličan saveznik u borbi protiv buba, komaraca, a odbija i moljce. Osim mirisa, efikasan je i alkoholni rastvor za uklanjanje insekata. Kamfor u kristalima se može nabaviti u apotekama.