Smrtonosna listerija: Ovo su proizvodi podložni opasnoj bakteriji koja je odnela tri života

Hrana koja je podložna mogućem razvoju bakterije listerije biće pojačano kontrolisana u narednom periodu.

U Makedoniji su preminule tri osobe koje su se zarazile ovom bakterijom, i to jedno novorođenče i dvojica odraslih muškaraca.

– Hrana koja je podložna rastu listerije će se pojačano kontrolisati u narednom periodu, naročito kada su u pitanju sirevi, barene i fermentisane kobasice, proizvodi od ribe, neke vrste povrća… – kaže za „Blic” načelnica Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo Tamara Bošković.

Ona je dodala da bi proizvođači morali pojačano da kontrolišu kako sirove, tako i gotove proizvode budući da se ta vrsta bakterije može održati u različitim uslovima.

Takođe je savetovala potrošačima da obrate pažnju, odnosno da ne jedu sirovo ili nedovoljno pečeno meso, već isključivo termički obrađenu hranu, kao i dobro oprane namirnice.

– Listerija je vrlo problematična bakterija, otporna na većinu antibiotika, koja se razvija kao zapaljenje pluća, a završava upalom mozga, odnosno meningitisom – objašnjava prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravlje Niš, dodajući da za nju ne postoji vakcina.

Bakterija u hrani

Ova bakterija je u Makedoniji prošle godine izolovana u tri uzorka hrane. Bakterija se uglavnom prenosi zagađenom hranom, termički neobrađenim mesom, loše opranim voćem i povrćem, kao i preko mleka.