fbpx
2.5 C
Belgrade
29.11.2022
Naslovna Duša i telo SMUČILE SU VAM SE DIJETE? IMAMO DOBRU VEST: Naučnici otkrivaju da je...

SMUČILE SU VAM SE DIJETE? IMAMO DOBRU VEST: Naučnici otkrivaju da je DOBRO imati nekoliko kilograma viška!

Debeljuškaste dame sa upadljivijim stomakom imaju jače kosti u odnosu na pripadnice nežnijeg pola kod kojih je taj deo tela savršeno zaobljen.

Mršavljenje
Pixabay.com

Međutim, ovo pravilo ne važi za muškarce, otkrili su australijski istraživači sa Instituta za medicinska istraživanja “Garvan” u Sidneju, nakon istraživanja kojim je obuhvaćeno više od 1.000 zaobljenih muškaraca i žena starijih od 50 godina.

Oni tvrde da ravnomerno ugojene žene, čak i sa preteranim kilogramima, imaju najmanju šansu da dožive prelom. Za ovo otkriće postoji dvostruko objašnjenje. Po jednom, razlog za snažne kosti krije se u tome što one jačaju nošenjem masivnijeg tela u dužem vremenskom periodu.

Drugo, mnogo prihvatljivije objašnjenje je da žene koje talože salo oko struka imaju viši nivo estrogena, hormona koji utiče na kvalitet kostiju. Ovo je ujedno i odgovor zašto je na svetu sve više gojaznih ljudi, a sve manje preloma.

Stručnjaci, ipak, upozoravaju žene da suvišno salo u predelu struka čuva kosti, ali gojaznost ni u kom slučaju nije dobra za opšte zdravlje. Ističu i da najveću korist imaju žene sa viškom kilograma, ali koje nisu gojazne. Smatraju, takođe, da je nekoliko kilograma više generalno dobro za zdravlje.