ŠOK OTKRIĆE: Naučnici dokazali da OVA stvar smiruje muškarce, ali kod žena izaziva opaku PSIHIČKU BOLEST

Kanabis je složena droga koja izaziva različite vrste anksioznosti kod ljudi koji je koriste. Neki se zbog kanabisa osećaju opuštenije, drugi navode da to može da izazove pojačanu paranoju i nemir. Istraživanje nam govori da se ove razlike mogu povezati sa raznim faktorima, poput doze ili vrste kanabisa koja se koristi.

zena
Pixabay.com

Naučna istraživanja proučavaju da li kanabis izaziva ili ublažava anksioznost – biološki seks. Prema novoj studiji Univerziteta Džon Hopkins, žene češće, u odnosu na muški deo populacije, imaju simptome povezane sa anksioznošću zbog povremene upotrebe kanabisa.

U naučnim studijama učesnici su dobijali ili kanabis ili placebo (kanabis sa uklonjenim kanabinoidima) koji su se mogli udisati isparivačem ili jesti u kolačima.

Učesnici su takođe dobili različite doze Thc-a, glavnog kanabinoida u biljci, sa dozama između 5 i 25 miligrama.

Svi učesnici koji nisu imali placebo imali su porast srčane frekvencije, subjektivne efekte i koncentraciju kanabinoida u krvi i postigli su lošiji rezultat na kognitivnim i psihomotornim performansama.

Ali čak i posle kontrole telesne težine i koncentracije kanabinoida u krvi, pronađena je jedna značajna razlika između muškaraca i žena.

Kod žena su ocene za osećaj „anksioznosti – nervoze”, „nemira” i „ubrzanog rada srca” bile znatno veće.

Autori studije ističu da ovakvi nalazi sugerišu da žene koje povremeno koriste kanabis mogu češće imati simptome povezane sa anksioznošću kada koriste kanabis.

Iako nije poznato da li bi te fluktuacije hormona promenile efekte kanabisa, studije su otkrile da hormoni mogu uticati na efekte drugih psihoaktivnih supstanci, poput kokaina.

U ovoj studiji korišćen je jedan soj kanabisa koji je obezbedio Nacionalni institut za zloupotrebu droga (NIDA).

Razni sojevi su pokazali različit potencijal za stvaranje anksioznosti u prethodnim studijama.

Kanabis koji proizvodi NIDA razlikuje se od onog koji je dostupan na legalnim tržištima kanabisa.