ŠOK OTKRIĆE O KORONI: Osim gubitka čula mirisa i ukusa i OVO je simptom virusa

Stručnjak koji je prvi otkrio gubitak čula mirisa i ukusa kao simptom zaraze koronom upozorava na novi znak infekcije.

Pixabay

Profesor Tim Spektor, epidemiolog na Kraljevskom koledžu u Londonu, koji je na čelu studije Covid Symptom Study App, objavio je na Tviteru fotografiju osobe inficirane korona virusom koja ima promene na jeziku.

Svaka peta osoba sa kovidom 19 i dalje ima ređe simptome koji se ne nalaze na zvaničnoj listi Public Health England, poput osipa na koži. Primećuje se sve veći broj “kovid jezika” i čudnih čireva u ustima. Ako imate neki simptom, glavobolju ili umor, ostanite kod kuće – napisao je profesor Spektor na Tviteru.

Doktor Gabriel Skali potvrdio je da su promene u ustima već neko vreme poznate kao deo infekcije korona virusom.

To je toliko problematičan virus za lečenje, jer ga prate različiti simptomi i promene u organizmu. Medicinsko ime za akutni otok jezika koji se javlja kao deo sindroma je glositis, odnosno zapaljenje i zadebljanje jezika. Može uključivati promenu boje, pa je glositis poznat i kao “jagodičasti jezik” – kaže dr Skali.

Prema rečima dr Skalija, ovaj simptom može da se javi kod pacijenata sa oslabljenim imunitetom, uključujući i herpes. Promene na jeziku, uključujući bol, promenu boje, oticanje ili neobičnu teksturu, ponekad su rezultat osnovne bolesti, ali mogu biti i rezultat loše higijene usta, pušenja ili nezdrave dijete.

Jezik prekriven belim naslagama često je uzrokovan pojavom bakterija i mrtvih ćelija, ali može da ukaže i na kandidu u ustima.

Čir u ustima je vrlo čest i može da bude uzrokovan konzumiranjem vruće hrane, pića ili nekih lekova; neretko, ova promena se javlja usled stresa, hormonalnih promena ili nedostatka vitamina.

Prema do sada raspoloživim podacima, osip i promene na jeziku i ustima mogu se pojaviti pre, tokom ili nakon prisustva drugih simptoma infekcije korona virusom, a ponekad i mnogo nedelja kasnije.