Kada pokušavate da smanjite količinu šećera koju konzumirate najlakše je početi s uobičajenim “neprijateljima” kao što su gazirani sokovi i slatkiši, ali nisu svi šećeri tako očigledni.

 

Postoje tri izvora šećera, odnosno ugljenih hidrata visokog glikemijskog indeksa, koji mogu da povisiše nivo šećera u vašoj krvi. Najgore od svega, nisu toliko očigledni zato vrlo lako možete da preterate s njihovom konzumacijom.

Kukuruz

Verovatno ste već pomislili: “Ali kukuruz je povrće!” što zapravo nije istina budući da je kukuruz žitarica. On se pretvara u šećer već u vašim ustima i polako ali sigurno kreće prema vašem kardiovaskularnom sistemu. Umesto jela s kukuruzom radije pripremite jelo s crnim pasuljem – napuniće vas vlaknima ali ne i šećerom.

Pahuljice od mekinja

Nutricionisti često naglašavaju važnost vlakana, ali ona nažalost mogu da dođu u varijantama koje nisu naročito zdrave. Na primer, žitarice od mekinja prati reputacije zdrave hrane iako su zapravo pune glutena. Generalno, žitarice danas sadrže više glutena i skroba koji mogu da izazovu porast šećera u krvi poput onog kojeg izaziva šećer.

Ako želite da zadovoljite potrebu svog organizma za vlaknima, a istovremeno da održite stabilan nivo šećera u krvi, pokušajte u svoju ishranu da uključite kvinoju kao zdraviju alternativu.

Pomfrit

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da preskočite sledeću porciju pomfrita, ali verovatno vam nije palo na pamet da dodate šećer na tu listu. Krompiri imaju najviši glikemijski indeks od svim namirnica u kategoriji povrća, zato se ugljeni hidrati koje sadrže pretvaraju u šećere i vrlo brzo apsorbuju u vaš krvotok. Najbolji način da to izbegnete je naravnozamena krompira zdravijom namirnicom.loading...