Kopriva ima odličan uticaj na pankreas i umanjuje nivo šećera u krvi. Ova biljka može izlečiti bolesti i upalu urinarnog trakta kao i bolesti zadržavanja urina.

 

Kopraiva je najlekovitija u proleće kada je mlada. Lišće koprive je bogato vitaminima A, B, D, E i K, mineralima (kalcijum, mangan, gvožđe, kalijum, cink, magnezijum i bakar), enzimima i hlorofilima.

Potrebno: 1 kg lišća koprive, 2 limuna, 2 jabuke, 1/2 kg meda, 1 želatin – najbolje je koristiti pektin.

Priprema: Sameljite u blenderu koprivu, jabuke i limunove dok ne dobijete homogenu smesu. Dodajte med i želatin. Prespite smesu u tople i sterilne tegle. Svaki dan uzimajte dve supene kašike smese pre svakog obroka.

Kopriva je najbolje sredstvo za čišćenje krvi i popravljanje krvne slike. Ima dobar uticaj na pankreas i umanjuje nivo šećera u krvi. Osim ovoga, ona tretira infekcije urinarnog trakta i pospešuje rad crevne flore. Koristi se i za lečenje jetre i žučne kese, lošeg sna, grčeva u stomaku, čireva, plućnih oboljenja…

Ako vam fali gvožđa u krvi i osećate se konstantno umorno, kopriva je ono što vam je potrebno! Ona u svom sastavu ima izobilje gvožđa i uspešno leči anemiju.