SPAS TOKOM LETNJIH VRUĆINA: Prirodne namirnice štite kožu od negativnog uticaja sunca

Ukoliko se nađu na vašem jelovniku zaštitiće kožu bolje od bilo koje kreme.

Plaža Sunčanje more
Pixabay.com

Leto je godišnje doba kojem se svi raduju, ali svi smo svesni činjenice koliko je sunce štetno, pa dodatni oprez nije na odmet.

Dosada vam je već ppznato da kada nastupe topli dani glavni savet je da ne izostavljate kreme za sunčanje, pazite u koje doba dana se izlažete suncu, nosite šešitre i naočare.  Da li ste znali da i neke namirnice mogu da budu jednako dobre u zaštiti od sunca? Neke mogu da spreče i dovedu oštećnje kože na minimum.

Konzumiranje namirnica sa visokim udelom antioksidanasa na najbolji način će pripremiti kožu za izlaganje suncu.

Lubenica

Ova namirnica je bogata vodom, pa iz tog razloga će kožu hidrirati na najbolji mogući način. Osim toga, bogata je likopenom koji je odlična preventiva za opekotine.

Šargarepa

Pune su vitamina A, koji koži obezbeđuje visoku količinu beta karotena. Beta karoten je iz grupe antioksidanasa koji štite od uv zračenja.

Brokoli

Obiluje vitaminom C, koji stabilizuje slobodne rdikale i sprečava ih da naprave štetu na koži. Vitamin C taođe utiče na elastičnost kože.

Crveno voće

Kao na primer jagode ili maline su bogate polipenolom, koji pomaže u usporavanju procesa starenje. Studije su pokazale da su odlična preventiva od razvijanja raka.

Kelj

Sa pravim razlogom je miljenik svih fitnes instruktora. Bogat vitaminima A, C, lutenom, a svi oni su pravi saborci u borbi protiv štetnih uticaja sunca.loading...