U POSLEDNJI ČAS: Sekunde su ga delile od AMPUTACIJE ŠAKE, ali su lekari sa VMA napravili VELIKI PODVIG!

operacija
pixabay.com

Zahvat je trajao punih sedam sati, a lekari su posle komplikovane intervencije uspeli da sačuvaju šaku pacijentu.

 

Na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu je uspešno izvršena reimplantacija leve šake kod pacijenta (28) koji je imao traumatsku povredu parcijalne amputacije šake u nivou ručnog zgloba.

Pacijentu je urađeno uspostavljanje arterijske i venske cirkulacije, on je u dobrom stanju i oporavlja se na Klinici za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA.

Sedmočasovni komplikovani hirurški zahvat obuhvatio je rekonstrukciju arterijskih i venskih krvnih sudova venskim autograftovima, kao i nerava, mišića, kože i potkožnog tkiva u predelu šake i podlaktice, saopšteno je iz VMA.

Ovo je ujedno prvi korak u procesu rekonstrukcije šake i smatra se posebnim uspehom u struci usled brojnih oštećenja i rizika karakterističnih za hirurško zbrinjavanje posttraumatskih defekata.

Pacijentu predstoji postoperativni tok, uključivanje specijalista fizikalne medicine i drugih lekara u nastavak lečenja, sa ciljem uspešnog uspostavljanja funkcija šake i ukupnog oporavka.

Pored visoke stručnosti i bliske saradnje lekara različitih specijalnosti, ovakve povrede iziskuju prilagođavanje kompletnog hirurškog tima neophodnoj brzini u proceni nastale povrede i njenih komplikacija, kao i pripremi za operativni zahvat u veoma kratkom vremenskom roku.

Multidisciplinarni hirurški tim VMA koji je učestvovao u operativnom lečenju pacijenta predvodili su major dr Nikola Ostojić iz Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine, pukovnik dr Ivan Marjanović iz Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, potpukovnik dr Saša Munitlak iz Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju i dr Jasmina Ivić, lekar na specijalizaciji iz plastične hirurgije.