SPAS ZA SUVU KOSU I KOŽU: Ako se spremate na more, bez ovog ULJA ne krećite

Maslinovo ulje ima široku upotrebu počev od kulinarstva, kozmetike i medicine do hrišćanskuh tradicija. Maslinovo ulje se dobija ceđenjem maslina. Maslina je zimzeleno drvo koje može da naraste i do 12 metara u visinu. Plod masline je jajolika koštunica, u početku zelene a kasnije crne boje.

Pixabay

Maslinovo ulje sadrži mono-nezasićene masne kiseline do 75% oleina, do 12% linoleina,vitamnine A i E kao i palmitin, stearin, miristicin, skvalon i ksantofil  – potrebne materije za fiziolosku ravnotežu i za jačanje imuniteta.

Ekstra devičansko maslinovo ulje je najbolje, takvo ulje je nerafinisano dobijeno prvim ceđenjem. Dok se devičansko maslinovo ulje dobija drugim ceđenjem i ima viši nivo kiselosti od prvog. Ovo ulje je najbolje i najkvalitetnije za ljudsku ishranu.

Maslinovo ulje u narodnoj medicini ima višestruku primenu. Pomaže kod lečenja dijabetesa, raka dojke i debelog creva, kod opekotina i kao zaštita od sunca, protiv zatvora. Snižava visok krvni pritisak, leči upale grla i promuklost. Odličan je za kosu nokte. Pomaže kod bolesti desni, ekcema, herpesa na usni i ublažava bol u mišićima. Odličan je za one koji žele da izgube višak kilograma.

Maslinovo ulje
Pixabay.com

Pored toga što je dobar za naše zdravlje, odličan je i za negu lica Ikože. Ovo fenomenalno ulje će učiniti da vaša kosa bude zdrava i jaka. Maslinovo ulje je čest sastojak kozmetičkih preparata koje se koriste za suvu i oštećenu kožu. Pomaže da vam koža bude hidrirana i zdrava.

Evo i nekoliko recepata koji vam mogu pomoći za negu kose i kože.

Maslinovo ulje za kosu:

Maslinovo ulje dobro utrljajte na kosu i umotajte topli peškir na nju. Držite oko 30 minuta i nakon toga isperite kosu.

Maska od maslinovog ulja za lice:

Ova maska je namenjena za suvu kožu. Pomešajte malo maslinovog ulja sa 1 žumancem i takvu smesu nanesite na vlažno lice. Držite malo i nakon toga isperite lice toplom vodom.

Maslinov ulje protiv bora:

Stavite glavu iznad lavora sa vrelom vodom i pokrijte se peškirom. Nakon 10 minuta, navlaženo lice istrljajte limunom, ostavite par minuta i nakon toga isperite hladnom vodom. Na kraju premažite lice maslinovim uljem.loading...