SPAVANJE UTIČE NA MRŠAVLJENJE: Oslobodite se suvišnih kilograma uz pomoć ovih navika

Možda zvuči nadrealno, ali ove korisne navike vam mogu pomoći da izgubite na telesnoj težini, dok putujete zemljom snova.

Spavanje
Pixabay.com

Ovako vaš san može postati još produktivniji!

SPAVAJTE GOLI

Istraživanja potvrđuju da spavanje bez odeće troši višak energije u vašem telu, ubrzavajući vaš metabolizam.

Ukoliko vam je hladno, telo počinje da troši masti,stvarajući energiju potrebnu da se zagrejete. Hladnoća ne zvuči primamljivo, ali pomaže u trošenju kalorija.

JEDITE PRE SPAVANJA

Zvuči apsolutno protivno onome što ste do sada saznali o pravilnoj ishrani. Ipak, doktor Mišel Brojd smatra da apsolutno izbegavanje hrane može negativno uticati na postupak mršavljenja.

Ukoliko odete u krevet sa praznim stomak imaćete problem sa nesanicom. Takođe, ukoliko gladni odete na počinak, veće su šanse da se tokom doručka, sledećeg dana prejedete toliko da niste u stanju da se pomerite. Zbog toga svi dotadašnji napori da izgubite kilograme padaju u vodu. Grčki jogurt, voće, krekeri, obrano mlego, žitarice, puter od kikirikija na dvopeku… sve su to namirnice koje možete konzumirati pred spavanje, u umerenoj količini – zaključuje Brojd.

SPAVAJTE U ZATAMNJENIM PROSTORIJAMA

Istraživanje sprovedeno na Oksfordu pokazuje da osobe koje spavaju u zatamnjenom prostoru za 20 odsto snižavaju rizik od gojaznosti. Svetlost ometa generisanje melatonina koji snižava kvalitet sna. Kada smo umorni, nemamo potpunu kontrolu  u količini hrane koju unosimo, pa se lako prejedamo.

San takođe smanjuje količinu grelina i leptina, a to su supstance koje su odgovorne za kontrolu apetita. Grelin stimuliše glad, a leptin kontroliše osećaj sitosti.