SPAVATE SA UKLJUČENIM VENTILATOROM? Hlađenje prostorije tokom leta ugrožava vaše zdravlje!

Letnje temperature nije lako izdržati ni danju, a noćne vrućine mnogima zadaju još veće probleme. Ako vam je teško da se uspavate zbog visokih temperatura, često dolazite u iskušenje da ostavite ventilator uključen tokom noći, ali to zaista nije dobra ideja. 

Spavanje
Foter / Wiros / photo on flickr

Iako sveže strujanjevazduha dok pokušavate da zaspite zvuči vrlo primamljivo, ali spavanje sa uključenim ventilatorom ima i svoje loše strane. Dok ventilator stvara strujanje vazduha u prostoriji, istovremeno podiže prašinu koja bi mogla završiti u vašim sinusima, što može izazvati alergije ili napad astme. 

Ventilator može izazvati i iritaciju sinusa koji će zbog isušivanja proizvoditi više sekreta, što može dovesti do blokade sinusa, otežanog disanja i glavobolje.

Takođe, pojačano strujanje vazduha uzrokuje i pojačano sušenje kože, a ako spavate otvorenih očiju ili usta, problemi sa isušivanjem mogu biti još gori. 

Hladni vazduh iz ventilatora može uzrokovati i ukočenost mišića, kao i grčeve. Ovo će posebno pogađati ljude koji ventilator drže blizu glave ili vrata, piše “Sleep Advisor”.