SPREČITE BOLESTI: 7 delova tela koje ne smete da dirate rukama!

Žena
Foter/ Patty Maher / photo on flickr

Istraživanja pokazuju da su ruke najčešći prenosioci bakterija zbog kojih se razboljevamo. Čak i kada redovno peremo ruke, dlanovima i prstima dodirujemo različite površine u okolini i tako stavljamo svoje zdravlje u rizik.

 

Opasnost od bolesti se povećava ako nosimo nakit ili duže nokte koji su dobro poznati “sakupljači” nečistoća. Ove delove tela zato bi trebalo da ne dodirujemo ili diramo vrlo pažljivo:

1. Lice
Dodirivanje lica golim prstima trebalo bi svesti na najmanju moguću meru, odnosno ograničiti na jutarnje umivanje, šminkanje i mazanje kremama. Kad dodirujete prljavu površinu, a potom oslanjate prste o čelo ili lice, stavljate se u opasnost od kožnih infekcija ili, u najmanju ruku, od dobijanja mitisera i bubuljica.

2. Ušne školjke
Guranje prstiju i bilo kojih drugih štapićastih predmeta u ušnu školjku ugrožava zdravlje ušnog kanala.

“Koža na ovom delu tela je vrlo tanka i sklona upalama”, tvrdi američki otorinolaringolog Džon K. Niparko.On kaže da čest svrab u ušima može biti uzrok brojnih medicinskih stanja, koja traže odgovarajući tretman. Stoga, ako osećate česti svrab u ušima, bolje je da posetite lekara umesto da sami pokušavate da popravite stanje.

3. Oči
Dodirivanje očiju dozvoljeno je samo ako stavljate kontaktna sočiva ili odstranjujete neki komadić prljavštine. Izuzev ovih opravdanih razloga za dodirivanje, izbegavajte guranje prstiju ili trljanje očiju.

“Dodirivanje očiju može dovesti do crvenila ili neke ozbiljnije infekcije”, upozorava oftalmolog Kimberli Kokerhem. Ako patite od suvoće očiju, svraba ili neke druge nelagode vezane za ovaj deo tela, obavezno se obratite lekaru.

4. Usna šupljina
Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da ljudi stavljaju prste u usta više od 20 puta tokom jednog sata kada im je dosadno na poslu. Studija objavljena u časopisu Journal of Applied Microbiology pokazala je da se trećina svih zaraza u telu prenosi upravo ovim putem.

5. Nosna šupljina
Osobe koje imaju naviku da guraju prste u nosnu šupljinu imaju 51 odsto više šanse za dobijanje bakterijeStaphylococcus aureus. Ovi podaci objavljeni su u časopisu Infection Control and Hospital Epidemiology još 2006. godine.

6. Područje ispod noktiju
Stručnjaci savetuju da bi trebalo da imate što kraće nokte, jer je koža ispod ovog rožnatog dela vrlo osetljiva i predstavlja “džepove” za zadržavanje opasnih bakterija iz okoline. Opasnost je veća ako redovno ne čistite taj deo tela, ili to činite na neogovarajući način – gurajući nokte druge ruke ili oštre predmete pod osetljivu kožu nokta.

7. Zadnjica
Brisanje toalet papirom nakon obavljanja velike nužde i pranje ovoga dela tela je maksimum kontakta koji bi trebalo da posvećujete ovom delu tela.

“Predeo anusa sadrži bakterije koje mogu biti potencijalno štetne za zdravlje”, upozorava dr Džared V. Klajn iz medicinskog centra Harborview. Nakon bilo kakvog kontakta sa ovim delom tela ruke treba dobro oprati.