SPREČITE DIJABETES DOK NIJE KASNO: Sedam namirnica koje će vam SPASITI ZDRAVLJE

Jagode
Pixabay.com

Dijabetes nije bez razloga poznat kao tihi ubica. Broj ljudi koji boluje od ove bolesti je sve veći, tako da je dijabetes prvukao pažnju i alarmirao ceo svet. Međutim, postoje namirnice koje efikasno pomažu u prevenciji dijabatesa.

 

Gojaznost, pasivan način života, nedostatak fizičke aktivnosti i potrošnje kalorija, slatka i masna hrana, uzroci su koji dovode do dijabetesa. Kako bi se to sprečilo, potrebno je konzumirati kurkum, jagode, sir, jogurt, crveno vino, cimet, jabuke i spanać.

Kurkuma sadrži kurkumin koji odlaže, pa čak i sprečava dijabetes. Istina, potrebno je još vremena za istraživanje kako bi se utvrdili dugoročni efekti kukruma, ali su prvi rezultati obećavajući.

Jagode su veoma ukusne i treba ih jesti redovno. Naučnici tvrde da pomažu u aktiviranju proteina u organizmu koji smanjuje loš holesterol i krvne lipide, koji doprinose razvoju dijabetesa. Eksperimenti na miševima su pokazali da jagode pomažu u snižavanju glukoze u krvi.

Sir i jogurt su takođe efikasni u prevenciji dijabetesa. ali isključivo nemasni. Eksperti veruju da zdrave bakterije koje sadrže imaju korisne sporedne efekte.

Crveno vino sadrži spoj resveratrol, koji pomaže funkcije šećera u krvi regulišući insulin. Međutim, to nije razlog za ispijanje cele flaše. Ključ je u umerenosti.

Cimet ima brojne pozitivne efekte na zdravlje, a između ostalog snižava nivo glukoze u krvi, ali i nivo triglicerida, lošeg holesterola, a istovremeno poboljšava osetljivost na insulin. Cimet u prahu možete staviti na tost ili u kafu.

Jabuke sadrže antocijanin, spoj koji pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Spanać je bogat hranljivim materijama, a britansko istraživanje je pokazalo da konzumiranje spanaća dnevno smanjuje rizik od dijabetesa za 14 odsto.