Sprečite opaku bolest: Obrezivanje štiti od raka prostate

Istraživači smatraju da muškarci koji su bili obrezani pre prvog seksualnog odnosa, imaju manji rizik za dobijanje raka prostate.

Naučnici sa Fred Hačinson centra za bolesti raka pretpostavljaju da su polno prenosive bolesti veliki rizik za dobijanje raka prostate zbog upala koje prate infekciju. Cilj studije je da otkriju da li prevencija polno prenosivih bolesti putem obrezivanja takođe smanjuje i rizik za razvoj raka prostate – što je nešto za šta naučnici smatraju da ima smisla.

Rezultati pokazuju da obrezani muškarci imaju 15% manje šanse da dobiju rak prostate, ako su obrezani pre prvog seksualnog iskustva.

Istraživač Džonatan Rajt je došao do tog rezultata nakon analiziranja informacija sa 3.399 muškaraca od kojih je 1.754 imalo rak prostate, a 1.654 nije. Rezultati posebno pokazuju da obrezani muškarci imaju manji rizik za dobijanje agresivnog raka prostate za 18%, a sveukupno manje agresivnu bolest za 12%.

Bilo je mnogo diskusija da li obrezivanje treba da bude obavezno. Studije pokazuju da se i HPV infekcije javljaju ređe kod obrezanih muškaraca.

Istraživači kažu da kožica na penisu stvara vlažno i pogodne okruženje za patogene. Upalni procesi mogu promeniti ćelijsku strukturu, što dovodi do raka, mada i drugi mehanizmi mogu biti uključeni.

– Druge studije pokazuju da obrezivanje smanjuje rizik od dobijana HIV-a i ostalih seksualno prenosivih bolesti poput herpes simpleks virusa 2, trihomonijaze, bakterijske vaginoze – kaže dr Debora Mičel.

Dr Rajt međutim, kaže da je potrebno još studija kako bi se utvrdilo kako upale i polno prenosive bolesti utiču na rizik za dobijanje raka prostate.loading...