Sprečite prehlade i ojačajte imunitet na prirodan način: Unošenje vitamina je presudno za dobro zdravlje!

Odbrambeni sistem protiv virusa i gripa možete izgraditi korigovanjem ishrane, ali i malim promenama u životnim navikama.

Kraj leta je idealno vreme da poradite na jačanju imuniteta i pripremite organizam za borbu protiv viroza i prehlada, jer nam je još dostupna hrana bogata prirodnim vitaminima i mineralima – kaže nutricionistkinja Sandra Marić Bulat.

“Najbolje je pojačati unos antioksidanata, a idealnu kombinaciju čine vitamin C i cink. Taj spoj je specifičan jer vrlo moćno deluje u fazi prevencije, ali i kada se razbolimo, jer skraćuje vreme trajanja viroza i prehlada, pa je vrlo učinkovita u borbi protiv infekcija disajnih puteva – kaže Sandra.

Treći koristan antioksidant je selen, koji pomaže ne samo protiv prehlada, nego i kod niza drugih oboljenja. Ali, dok vitamina C trenutno u prirodi ima u izobilju – na primer u krompiru, paradajzu, paprikama, brokoliju i spanaću, bobičastom voću, jabukama i šljivama, cinka obično unosimo premalo.

Hrana bogata nezamenjivim cinkom

Uglavnom se nalazi u tragovima, u namirnicama koje su bogate holesterolom i masnoćama, koje često izbegavamo u ishrani zbog zdravlja srca i krvnih žila. Poželjno je uzimati od 11 do 15 miligrama cinka dnevno, s tim da ne bismo smeli da prekoračujemo dozu – kaže nutricionistkinja.
Cink se može pronaći u pasulju, semenkama bundeve, pečurkama i žitaricama celog zrna, pa u ovo vreme treba koristiti te namirnice. S vitaminom C nećete pogrešiti ni ako povećate dnevnu dozu do 1000 miligrama.

Treći antioksidans, selen, nalazi se u plodovima mora, ribi (posebno tuni), telećim jetricama, jajima, crvenom mesu i žitaricama. Uoči hladnijih dana, ali i promenljivog vremena tokom kog haraju viroze, korisno je povesti računa i o unosu vitamina iz grupe B, pogotovo vitamina B2. Njegov manjak može biti razlog za česte upale grla i ispucale usne.

Prirodno ojačajte imunitet medom

Dobar izvor vitamina B2 su sve vrste obogaćenog hleba i žitarice, a ima ga i u mlečnim proizvodima, zelenom povrću, ribi i piletini.

„Svakako se preporučuje da u jesen počnemo i sa uzimanjem kašike meda uz jutarnji čaj, pogotovo propolis. Posebno je dobra kombinacija propolisa i vitamina C ili sa malom dozom ehinacee, što izvrsno deluje na imunitet i u fazi prevencije, ali i kad se razbolimo” – savetuje Sandra Marić Bulat.