SPREČITE TROVANJE HRANOM tokom letnjih vrućina

Često mislimo da se hranom možemo otrovati samo u restoranima, međutim, istraživanja i iskustva doktora pokazuju kako se trovanje hranom najčešće događa u našim domovima. Pogledajte kako to možete izbeći.

 

1. Lisnato i zeljasto povrće

Najteže ga je oprati i zbog toga mu uvek treba posvetiti posebnu pažnju. Lisnato povrće često je kontaminirano bakterijama i virusima zato što raste na zemlji. 

 Zbog toga lisnato povrće perite pod mlazom vode kako bi uklonili ostatke zemlje, a nikako ga nemojte prati u činiji jer se tako bakterije zadržavaju na njemu. 

2. Jaja

Čest prenosnik bakterije salmonele su jaja. Kako biste sprečili zarazu, kupujte jaja samo od proverenih dobavljača. Nikada ne uzimajte ona jaja koja su načeta ili razbijena na nekim delovima. Uvek ih čuvajte u frižideru i ne izlažite toplini i suncu.

Pre upotrebe uvek jaje razbijte u posebnoj činijici i pomirišite ga. Ako osetite bilo kakav sumnjivi ili jak miris, bacite jaje jer je to znak da je pokvareno ili se počinje kvariti. 

3. Crveno meso, živina i morski plodovi

Tokom kupovine i u frižideru meso i morske plodove uvek držite odvojene od ostatka namirnica. Ako ih odmrzavate, nemojte to raditi na sobnoj temperaturi. Pustite namirnice da se odmrznu preko noći u frižideru, ili ih stavite u hladnu vodu. Temeljno kuvajte ili pecite meso i nemojte ga jesti sirovo. 

4. Mlečni proizvodi

Kod svih mlečnih proizvoda, od mleka i jogurta do maslaca i raznih namaza, ključno je samo jedno – obavezno ih držite u frižideru, pogotovo ako na pijacama  kupujete proizvode poput svežeg kravljeg sira i kajmaka.

5. Ostali saveti

– Obavezno operite voće i povrće koje ima koru, možete ga isprati pod mlazom vode čak i kada ga ogulite.

– Koristite različite daske za rezanje mesa i povrća.

–  Sve namirnice perite odvojeno.

– Ako imate perilicu za suđe, minimalno jednom nedeljno u nju ubacite kuhinjske sunđere. 

– Perite ruke pre, tokom i nakon pripreme jela, pogotovo ako spremate meso.

– Ne dozvoljavajte kućnim ljubimcima da sede na površinama na kojima pripremate hranu.