SPREJ KOJI SPAŠAVA OD KORONE? Već su U PRODAJI i može da ih kupi SVAKO

Antikovid sprejevi su najnoviji trend u borbi protiv koronavirusa, od švedskog kojeg je moguće naći na Ibeju, preko italijanskog, pa do australijskog finansiranog sa sedam miliona evra. Da li i kako funkcionišu?

Pixabay.com

Vakcine još nema i virusolozi upozoravaju da za dobru vakcinu treba mnogo vremena. U čekanju iste u svetu su se pojavili antikovid sprejevi koji, zahvaljujući određenim molekulima koji se prskaju u grlo, imaju sposobnost zaštite od Sars-Cov2.

Radi se o sprejevima koji su slični onima koje koristimo u slučaju prehlade i koji ulaze u suplemente, a ne u prave lekove. Bez obzira na to efikasni su, kako to tvrde iz italijanske firme “Ebtna lab” iz grupe Mađi, koji su proizveli “Endovir stop” – oralni sprej na bazi polifenola iz maslina i ciklodestrina, po ceni od tri evra, koji je u stanju da smanji rizik od viralnih infekcija reagujući na proces endocitoze.

“Naša prva studija, koju smo sproveli na samom početku epidemije, pokazala je da Sars-Cov2 ima genetsku strukturu koja je kompatibilna sa onom iz prirode i koja se nalazi u ostalim poznatim koronavirusima”, izjavio je Mateo Berteli, genetolog i predsednik Grupe Mađi, za Biznis Insajder.

On kaže da sprej “Endovir stop” inhibinira Sars-Cov2 i slične viruse koji ulaze u organizam na isti način. On ima lokalni efekat tako da sprej ne može da spreči zarazu preko očiju i nosa, a potrebno ga je koristiti nakon pranja zuba i jela.

“Njegov efekat traje sve dok osoba ne popije tečnost i ne uzme hranu”, rekao je Berteli.

U istraživanju je učestovao i Državni univerzitet iz Milana na čelu sa profesorom Đampjerom Faronatom i doktorom Đanlukom Martinom Tartaljom, kao i sa Univerzitetom iz Peruđe na čelu sa profesorom Tomazom Bekarijom.

“Endovir” sprej nije jedini sprej koji obećava zaštitu od kovida. Grupa engleskih istraživača iz agencije za zaštitu zdravlja (Publich Health England) objavila je na sajtu “bio Rxiv” studiju u vezi spreja koji je u stanju da značajno umanji množenje koronavirusa kod malih sisara.

Zove se INNA-051 i proizvodi ga australijski “Ena Respiratory” u koji je uloženo 7,5 miliona evra garantujući da će za četiri meseca biti testiran i na čoveku.

Tu je i švedski sprej ColdZyme koji se već koristi u odbrani od prehlade, a koji, po studijama, može pomoći i u slučaju Sars-Cov2 koji je jedna vrsta koronavirusa baš poput prehlade iako mnogo opasniji i agresivniji.

Ipak Berteli smatra da je italijanski “Endovir stop” u prednosti: “ColdZyme za sada nije testiran na čoveku dok naš sprej jeste”.

Italijanski virusolozi su skeptični

Sa druge strane, italijanski virusolozi su skeptični prema ovim sprejevima. Dr Luka Pazina iz Farmakološkog instituta “Mario Negri” iz Milana kaže:

“Podaci kojima raspolažemo onemogućavaju nam da izvodimo zaključke o njihovoj sigurnosti i efikasnosti. Potrebno je napraviti detaljne studije na populaciji na slučajevima koji se razlikuju po težini infekcije i periodu opservacije. Ovo do sada su bile samo pretpostavke i potrebno je da dobijemo potvrde od kontrolisanih studija. Dok ne budemo imali te podatke neće biti moguće dati bilo kakvu preporuku o korisnosti proizvoda i koje bi osobe mogle imati beneficije od njega”.

Virusolog Fabricijo Preljasko, sanitarni direktor Ortopedskog instituta Galeaci iz Milana za “Endovir stop” kaže: “Radi se o akciji povećanja kapaciteta ćelijskih membrana da se odbrane od prenosa zaraze. Ali ovaj proizvod nije lek već suplement koji nam pruža interesantnu perspektivu. Imamo mogućnost, ali mislim da to nije nešto što nas može spasiti”.