SPREMNO DOČEKAJTE “JUTRO POSLE”: Šest načina da pobedite NOVOGODIŠNJI MAMURLUK

Prethodna noć bila je burna, zar ne?! Nema sumnje da je ovaj tekst onda za vas, a uz pomoć naših saveta veoma lako ćete pobediti mamurluk!

alkohol
Pixabay.com

Za početak, važno je da znate da je mamurluk znak da treba da počnete da pijete čim ustanete! A vodeći se onom “klin se klinom izbija”, prvo popijte nešto što će vas osloboditi nepodnošljive glavobolje.

Evo nekoliko proverenih načina borbe protiv mamurluka:

1. HRANA

Bolje sprečiti nego lečiti. Alkohol nam oduzima vitamine B i C iz tela, stoga pre nego što uopšte počnete da pijete unesite hranu bogatu ovim vitaminima – žitarice, krompir, banane, ljute papričice, kivi, brokoli, narandže… Mleko takođe pomaže u apsorobovanju alkohola, a kokteli koji sadrže sokove (kao npr. đus votka) vam pružaju hranljive sastojke i dok pijete.

2. VODA

Postoji novo, čudno piće na tržištu koje možete dodati uz svoju kafu, alkohol ili energetsko piće. Zove se “voda” i ima je tako mnogo da je takoreći besplatna. Pošto je dehidracija glavni uzrok mamurluka, popijte po jednu čašu vode između svakog pića. I koliko god žarko želeli šoljicu kafe ujutru, pokušajte da odolite jer je ona diuretik – “ono što vas tera da puno piškite i još više dehidrirate.”

3. ASPIRIN

Na uputstvu za aspirin ćete pročitati upozorenje da ga ne uzimate ukoliko previše pijete. Međutim, to se odnosi na one koji piju svaki dan. Ukoliko niste jedan od njih, ovo upozorenje možete ignorisati. Alkohol u telu oslobađa hemikalije kao što su prostaglandin koji podstiče upale. One nas takođe oslobađaju bola. Aspirin je inhibitor prostaglandina, pa vi sami zaključite… 

4. LAGANA JOGA

Verovatno je joga poslednje što želite da radite 1. januara. Međutim, stručnjaci preporučuje laganu jogu kako biste se oslobodili nelagodnosti. Obratite pažnju: Ako ste uopšte u stanju da se pomerite kad ste mamurni, onda ste prilično žilavi.

5. ANTIOKSIDANSI

Preveliki unos alkohola izaziva “oksidativni stres i zapaljenja”. Protivotrovi? Voće i povrće kao što su paradajz, citrusno voće, spanać i brokoli. Zeleni čaj je takođe dobra zamena za kafu i daće vam energije. Dva zlatna pravila: sveža hrana je uvek bolje rešenje od suplemenata. I neka bude što raznobojnija.

6. VITAMIN B6

Previše alkohola dovodi do gubitka vitamina B6 koji je jako bitan za metabolizam jetre. Dakle, da biste usrećili svoju jetru, jedite pasulj, losos i banane. Ili smutite sve zajedno u šejk.