SPREMNO DOČEKAJTE PROLEĆE: Aktivnost koju mnogi zaboravljaju delotvornija je od vežbanja

Prva asocijacija mnogih na gubljenje kilograma je uglavnom uvek teretana, ali činjenica je da i plivanje ima brojne benefite i da se može koristiti u svrhu mršavljenja.

Pixabay

Nijedna vežba neće istovremeno sagoreti kalorije, ubrzati metabolizam i zategnuti svaki mišić u našem telu kao plivanje. Samo sat vremena plivanja sagoreva približno 500 kalorija, mada intenzivnije forme plivanja kao što je leđno sagorevaju i do 700 kalorija.

Tajna leži u tome što je voda 800 puta teža od vazduha te što se otpor mišićima pruža iz različitih smjerova, dok voda u isto vreme rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj gotovo ni sa jednom drugom vežbom van vode. 

Pogrešno je misliti da je moguće odmah plivati na “duge staze”, pa se vreme u bazenu treba postepeno povećavati, a treba početi od razumnog i skromnog početka. Prilagodite vreme plivanja svojim mogućnostima i malo po malo ga povećavajte iz dana u dan.

Mnogi se već posle nekoliko minuta u bazenu osećaju iscrpljeno jer se telo mora prilagoditi na novi način disanja, kardiovaskularni sistem počinje raditi na drugačiji način a organizam je pod velikim naporom jer nam je za kretanje u vodi potrebno korišćenje mišića.

Iskoristite slobodno vreme za posjetu bazenu i na vreme se pripremite za proljeće i ljeto.