Srbija postaje nacija debelih!

U Srbiji se u poslednjih šest godina povećala gojaznost i odraslih i dece za oko pet procenata što 'nije dramatično', ali je 'opominjuće', rečeno je danas na predstavljanju najnovijeg istraživanja stanja zdravlja stanovništva.

Po preliminarnim rezultatima Ministarstva zdravlja Srbije za 2013. godinu, procenat gojaznih starijih od 15 godina je 22,1 odsto što je oko pet procenata više nego 2006. godine kada rađeno prethodno istraživanje.

U odnosu na 2006. godinu povećan je i procenat gojazne dece sa 8,5 na 13,7 odsto što je, kako je navela glavni istraživač Jasmina Grozdanov gojaznost posledica loših navika – kako i kod odraslih, nedovoljne fizičke aktivnosti i neadekvatne ishrane. Oko polovina anketirane dece kaže da svakodnevno jede voće i povrće ali, ocenila je ona, očigledno jedu nedovoljno, a uz to deca više sede nego što se kreću.

– Oni ne troše energije u onoj meri koliko pojedu. Još to nije toliko dramatično u poređenju s drugim zemljama, ali je opominjuće – rekla je Jasmina Grozdanov.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je mere prevencije i popularisanja zdravih načina života, posebno među decom. Najčešće oboljenje u Srbiji je hipertenzija – kod 47,5 odsto
ispitanog stanovništva što je kao i 2006. godine, a slede povišen holesterol u krvi, dijabetes, depresija i respiratorne bolesti. Istraživače je iznendilo to što je procenat stanovništva koje
svakodnevno ili povremeno puši duvan 34,7 odsto što je više u odnosu na 2006. godinu (33,0 odsto) iako je u međuvremenu, maja 2010. godine, stupio na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu koji je ocenjen kao restriktivan.

Znatnije se povećao broj građana koje povremeni ili stalno konzumiraju alkoholna pića – s 40 na 54 procenta. Jasmina Grozdanov je zinela da 2013. usluge zdravstvene zaštite nije
dobilo 18,2 odsto stanovnika, iako im je bila potrebna, za šta su oni, kao razloge, u najvećem procentu naveli finansijske mogućnosti i dugo čekanje na pregled.

Danas objavljeni podaci su dobijeni anketiranjem 6.500 domaćinstava iz cele Srbije – 14.623 starijih od 15 godina i 1.376 dece od sedam do 14 godina.