SREĆA NA USTA ULAZI: Pet zdravih namirnica učiniće da se osećate fantastično

Ove namirnice deluju antistresno i antidepresivno, stimulišu i podižu libido.

Ručak
Pixabay.com

Konzumacija određenih namirnica zbog svojih hemijskih sastojaka čini nas srećnim, dokazali su naučnici, a posebno su istakli kako na nas deluju banane, avokada, sardina i čokolade, pišu francuski mediji.

O dejstvu namirnica na raspoloženje i na opšte zdravstveno stanje, u knjizi izdatoj u Francuskoj pod nazivom “Namirnice koje nas čine srećnim” pišu doktor medicine Bernard Fontanille i novinarka koja prati teme zdravlja Marie-Laurence Grezaud.

 1. Avokado

Poznato je da konzumacija avokada utiče na bolje raspoloženje, jer sadrži tirozin, aminokiselinu koja se u organizmu prerađuje u dopamin i noradrenalin, dva neurotransmitera, odnosno dve prenosne supstance koje pozitivno utiču na socijalizaciju i libido pojedinca. Ne treba zanemariti ni to da je avokado bogat magnezijumom, poznatim po antistresnim svojstvima, podsećaju autori knjige.

2. Banana

Prepuna triptofana, aminokiseline koju organizam prerađuje u serotonin, neurotransmiter poznat kao hormon sreće koji poboljšava raspoloženje. Zbog toga doktori poručuju da, pre nego što posegnete za lekovima ili posetite najbližu apoteku, prošetajte pijacom i kupite odgovarajuće namirnice.

3. Crna čokolada

Poznato je da čokolada s više od 60 odsto kakaoa stimuliše moždanu aktivnost, tako što poboljšava njegov rad, no manje je poznato da mešavina kakaoa i šećera podstiče dinamično, gotovo euforično raspoloženje. Naime, naučnici to objašnjavaju prisustvom stimulativnih svojstava poput kofeina i teofilina (u znatno manjim količinama nego u kafi i u čaju) te naročito teobromina, stimulansa koji deluje manje agresivno na nervni sistem od kofeina, ali mu je trajanje duže.

4. Sardine

Deluju poput antidepresiva, jer obiluju omega-3 masnim kiselinama, podsećaju autori knjige. Još je od ranije poznato da omega-3 masne kiseline štite krvotok, no manje je poznato da smanjuju napetost.

5. Šafran

Terapeutsko delovanje šafrana spominje se još u antičkom dobu. Ovaj začin se u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini naziva i “začinom sreće”, a koriste ga za tretiranje više od 90 različitih bolesti, od blage depresije do poremećaja u ishrani, jer utiče na regulisanje kompulsivne potrebe za hranom. Lekovita svojstva šafrana često se uspoređuju s dobro poznatim antidepresivom – sintetičkim lekom Prozakom.