Sreća vam je zagarantovana sa samo osam zagrljaja dnevno

Ukoliko ste imali naporan i stresan dan, sve što bi trebalo da uradite je da zagrlite vašu omiljenu osobu. Na taj način će doći do lučenja dva vrlo bitna hormona raspoloženja.

Oksitocin koji je napoznatiji hormon sreće, se najviše luči tokom porođaja i dojenja. Nakon  zagrljaja koncentracija ovog hormona raste, dok hormon stresa kortizol naglo opada.U naručju voljene osobe za samo desetak minuta ćemo se osećati bolje, jer će umor, napetost i neraspoloženje nestati.

Hormon sreće se povećava posle snažnog zagrljaja zaljubljenih, ali i u naručju prijatelja se ostvaruje isti efekat. Na taj način se stvara društvena povezanost i pozitivne emocije što inicira ljubav. Majke sa novorođenčetom bi trebalo češto da grle svoju decu, jer će tako stimulisati lučenje mleka. Ovaj blagotvoran hormon još i podmlađuje i jača mišić.

Na 60.000 ispitanika koji su se dugo grlili došlo se do zaključka da fizička bliskost jača imunitet i ublažava bol. Osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska, mogli bi češće da se grle sa ljudima koje vole, jer hipertenzija opada pri samo jednim zagrljajem.

Naučnici tvrde da sa 12 zagrljaja dnevno možemo napredovati u karijeri, a da bi se organizam osećao odlično potrebno je najmanje osam bliskih fizičkih kontakta, odnosno telo uz telo.loading...