SRPSKI DOKTOR OBJASNIO PROCEDURU: Evo kako se određuje među zaraženima KO JE LAKŠI, A KO TEŽI SLUČAJ

Oni pacijenti koji dođu do respiratora, odnosno mehaničkog ventilatora, su pacijenti koji su u izuzetno teškom stanju, rekao je za RTS prof. dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije i kordinator svih kovid bolnica. Objasnio je kako se sprovode protokoli lečenja za pacijente sa lakšom i težom kliničkom slikom.

Printscreen RTS

Gostujući u Beogradskoj hronici dr Lađević kaže da, kada je pacijent na mehaničkoj ventilaciji, procenat preživljavanja je 30 ili 40 procenata. Od marta meseca postoje velika iskustava i može se govoriti o brojkama koliki je taj procenat.

Prema njegovim rečima, pravi se zamena teza da je neko jako loše zato što je na respiratoru.

“Takav pacijent je u izuzetno lošem kliničkom stanju i zato je dospeo do poslednje mere kojom možemo da pomognemo i to je mehanička ventilacija”, rekao je Lađević.

U bolnici u Batajnici, u kojoj se nalazi skoro 500 bolesnika, oko 100 su na različitim tipovima mehaničke ventilacije i od toga je 10 posto intubirano, objašnjava dr Nebojša Lađević.

Prema njegovim rečima, ceo jedan objekat u Batajnici, koji ima 400 kreveta, se napunio.

“Na žalost otvoren je i novi objekat, koji do sada nije morao da bude otvoren. Otvoren je još jedan sprat koji ima 102 kreveta i on je poprilično popunjen, a u prvom objektu B nalazi se jedinica intenzivnog lečenja i u toj jedinici ima skoro 90 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji. To su pacijenti na respiratorima, oko 40 je intubirano”, naglašava kordinator svih kovid bolnica.

Dodaje da su sve su to jako teški pacijenti i zahtevaju veliku negu.

“Protokoli lečenja su jedinstveni za celu Srbiju, apsolutno se primenjuju i imaju mogućnosti da se primene. Ja ne mogu da iskontrolišem celu Srbiju da li se sve do tančina primenjuje ali podrazumeva se da se primenjuje jer su vrlo striktno i jasno napisani i proceduralno i postupno”, kaže Lađević.

Ima dovoljno opreme

Naglašava da sve što je u protokolu postoji i da ima dovoljno opreme. Prema njegovim rečma, protokol je napisan kao jedna sinteza različith preporuka iz sveta i različitih protokola koje su naši stručnjaci iz različitih oblasti napisali.

Doktor Lađević objasnio je i proceduru šta da radi pacijent koji je na testu bio pozitivan. Preporuka je da dođe na vreme i da se pregleda.

“Prvo se ide u kovid ambulante. To je mesto gde se vrši primarna trijaža da li imate teži ili lakši oblik bolesti. Ukoliko je taj oblik blaži, propisaće se lekovi i pacijent će se vratiti kući i zakazaće se kontrola”, objašnjava doktor.

Kada se u kovid ambulanti zaključi da postoji napredak bolesti, da ide u neželjenom pravcu, da osnovna terapija nije delovala, onda se takav pacijent šalje na trijažna mesta unutar bolnica kao što su Infektivna klinika, Bežanijska kosa, KBC “Dragiša Mišović” i tamo se radi druga trijaža, kaže Lađević.

Kada pacijent ide u bolnicu

U bolnicama se obično uradi i skener pluća i procenjuje se da li pacijent može da nastavi lečenje kod kuće ili mora da se hospitslizuje. U tom trenutku se njemu obezbeđuje mesto u bolnici i nastavlja bolnički tretman.

Doktor Nebojša Lađević je na početku pandemije sam sebi rekao da će korona da traje dve godine. Na pitanje da li i dalje tako misli ili se nešto u međuvremenu promenilo doktor kaže: “U početku sam dao sam sebi duži period da ne razmišljam kada će biti gotovo a sada mislim da je to tako”.

Kaže da lekar ima pravo da se uplaši kao i svaki drugi čovek.

“Mislim da nije normalno da se ne uplaši. Tu je, međutim, racio koji treba da pomogne. Ako postupate po pravilima koja su propisana samim tim se osećate zaštićeno i ulazite u crvenu zonu. Nikome nije lako da uđe da radi u crvenoj zoni”, poručuje prof. dr Nebojša Lađević.

KO ĆE MORATI U IZOLACIJU? Završena sednica Kriznog štaba, evo šta je odlučeno